0Item(s)

V košarici še nimate artiklov

Product was successfully added to your shopping cart.

Vrtne garniture

Izdelki 1 do 30 od 47 skupaj

  1. 1
  2. 2

Izdelki 1 do 30 od 47 skupaj

  1. 1
  2. 2

Ste opremljeni za uživanje na toplem soncu in svežem zraku? Je vaš vrt, terasa ali balkon še vedno brez prave vrtne garniture? Brez skrbi, pri dom24 bomo to v hipu spremenili! 

Da boste s svojimi najdražjimi lahko lovili tople sončne žarke, svoje dvorišče spremenili v piknik prostor in s kavo pogostili svoje sosede, smo za vas pripravili top nasvete za izbiro popolne vrtne garniture. Tako boste ob raziskovanju naše spletne ponudbe opremljeni z vsemi informacijami za uspešen nakup! 

Vrtne garniture imajo številne prednosti! 

Vrtno garnituro sestavljajo ločeni vrtni stoli ali sedežna klop in vrtne mize, ki se stilsko in dimenzijsko ujemajo, tako da lahko svoje dvorišče ali teraso z le enim nakupom preobrazite v elegantno dnevno sobo na prostem. Za popolno vrtno idilo vam tako ne bo treba iskati vrtne mize in stolov v enakem slogu ter ustrezajočih si mer, v večini primerov pa boste z nakupom kompleta še prihranili. 

Današnje vrtne garniture so na voljo v najrazličnejših izvedenkah in velikostih, tako da lahko svojo popolno izbiro najde prav vsak. Če želite zgolj spiti jutranjo kavo z boljšo polovico, bo vaš vrtni set nekoliko manjši - denimo mizica in dva stolčka -, če želite na dvorišče večjo družbo, pa bo miza s klopjo ali dvema najboljša rešitev. Toda kako z velikostjo res zadeti žebljico na glavico?

Kako izbrati velikost vrtne garniture? 

Vrtne garniture lahko vsebujejo različno število posameznih stolčkov ali sedežnih klopi ter različno velike mize. Pri izbiri prave kombinacije pa velja vedno pomisliti na svoje dosedanje navade in potrebe. 

Če vrtno garnituro večinoma uporabljate za popoldanski prigrizek ali kavico z najdražjimi, bo zadostovala manjša in predvsem nižja kavna mizica, ki jo boste ob koncu sezone ali v primeru neurja lažje pospravili oz. ustrezno zaščitili. Predvsem če pogosto k sebi povabite družbo, vam priporočamo, da mizico kombinirate z vrtno klopjo, ki bo sprejela več gostov. Če vam prostor omogoča, se lahko odločite tudi za klop v obliki črke L, ki jo po potrebi kombinirate še s stoli. Na drugi strani bo v primeru, da na prostem najraje uživate v dvoje ali sami, zadostovalo nekaj manjših stolčkov.

Posebej pa bodite pozorni, če na domačem vrtu želite prirediti tudi kakšen piknik ali ob poletnih jutrih zajtrkovati na s soncem obsijani terasi. V tem primeru si oglejte vrtne sedežne garniture z mizo, ki je primerno visoka in nudi dovolj veliko površino za obedovanje. V tem primeru bodo za obed primerni tudi dodani vrtni stoli, saj bodo višji in udobnejši. Ker pri nakupu vrtne garniture za kosila na prostem veljajo podobni principi kot pri iskanju pravega pohištva za jedilnico, si za boljšo orientacijo preberite tudi nasvete za nakup jedilne mize ter jedilnih stolov. 

Pri izbiri vrtne garniture bodite pozorni tudi na shranjevanje. Med zimsko sezono boste morali stole in mizo namreč zavarovati pred hladnim in vlažnim vremenom. Če vam prostora v vrtni lopi ali v kleti že sedaj primanjkuje, se je najbolje odločiti za zložljiv vrtni set in tako vsaj malce omilite prostorsko stisko. Takšno vrtno garnituro je tudi precej lažje prenašati, denimo z vrta na teraso, tako da se lahko hitro umaknete poletni nevihti ali pa se premikate skupaj s sončnimi žarki. 

Kateri so najboljši materiali za vrtne garniture

Vrtne garniture bodo večino časa preživele na prostem, zato bodo izpostavljene najrazličnejšim zunanjim vplivom (denimo dežju in vlagi, UV sevanju, temperaturnim razlikam, umazaniji ter morda tudi mrazu in snegu). Da bodo vas bo vaš najljubši vrtni set lahko razveseljeval več sezon, je zato modro izbrati kakovosten material. 

Odločitev je sicer odvisna od več dejavnikov, med katere spadajo vzdržljivost (bo vaša vrtna garnitura ves čas na soncu ali pod nadstreškom?), preprostost vzdrževanja, občutljivost itd. Vsak od najpopularnejših materialov ima tako svoje prednosti in slabosti, ki si jih velja pobližje pogledati. 

Vrtni seti iz lesa

Vrtne garniture iz lesa so izjemno razširjena izbira, saj njihov izgled ponuja brezčasno klasiko. Praviloma se vrtno pohištvo uporabljajo eksotične vrste lesa, denimo tik, akacija ali evkaliptus, ki so bolj vzdržljivi. Domače vrste, kot je bor, so manj obstojne in se zato le redko uporabljajo za zunanje pohištvo. Posebej pri večjih garniturah se odlično obnesejo mize z lesenimi nogami in stekleno vrhnjo ploščo. 

S pravo izbiro lesa bo vaša vrtna garnitura preživela mnogo sezon, brez težav pa jo boste uporabljali skozi celo leto. Če jo želite še dodatno zaščititi, pa ga je priporočljivo (v rednih razmakih, denimo na približno dve leti) polakirati, naoljiti ali impregnirati. Za čiščenje boste potrebovali zgolj ščetko za les in toplo vodo. 

Vrtni seti iz umetnega ratana 

Umetni ali polietilenski ratan je vse popularnejši material za zunanje pohištvo, saj ni občutljiv na vlago in je odporen na UV sevanje. Prav zato je odlična izbira za gostinske lokale, ležalnike na prostem in seveda vrtno pohištvo. Poleg tega so mizice in stolčki iz poliratana lahki in s tem omogočajo preprosto premikanje.

Na drugi strani vrtni seti iz umetnega ratana zahtevajo redno odstranjevanje prahu in umazanije. Ker takšno pohištvo nima ravnih površin, se namreč v špranjah in luknjicah hitro nabirajo delci umazanije, ki jih odstranimo z mehko ščetko in toplo vodo. Posebej pozimi je priporočljivo, da vrtne garniture iz polietilenskega ratana zaščitimo s primerno prevleko, saj so posebej cenejše variante dovzetne za zmrzal. 

Kovinski vrtni seti 

Vrtne garniture iz legiranega jekla ali aluminija so izjemno stabilne, obstojne, odporne proti rje in preproste za vzdrževanje. Do živega jim namreč ne pridejo niti sonce niti sončni žarki. Pogosto gre za lahko pohištvo, ki je tudi zložljivo, tako da zavzame malo prostora. 

Vrtni seti iz umetne mase

Vrtni seti iz umetne mase so izjemno raznoliki, saj plastika dopušča neskončne možnosti oblikovanja in ogromno izbiro barv. Prav tako jih odlikuje odlična odpornost na vodo in vlago, pogosto pa jih je mogoče zložiti in prevažati na različne kraje. Da vrtne mize in stolov ali klopi ne bi prizadela zmrzal, v zimskih mesecih priporočamo hranjenje na suhem in toplem ali vsaj zaščitno prevleko. Prav tako moramo paziti, da njihova barva ne zbledi, zato jih je priporočljivo pogosteje čistiti in obvarovati pred močnim soncem. 

Kaj pa slog vrtne garniture? 

Pri opremljanju dvorišča, terase ali vrta so seveda najpomembnejše vaše lastne preference, pohištvo pa se mora seveda podati slogu dvorišča oz. samega objekta. Les predstavlja večno klasiko, ki nikakor ne gre iz mode, prijeten domač ali rustikalen izgled pa zagotavlja v kombinaciji z mehkimi blazinami. Moderen slog prinašajo plastika, aluminij in steklo, ki jih je mogoče učinkovito kombinirati, most med brezčasno klasiko in praktično modernostjo pa predstavlja ratan. Posebej moderne so kotne vrtne garniture v kombinaciji temnih in svetlih barv ter seti z nižjimi mizicami. V naši ponudbi boste zlahka našli tudi izbire v bolj retro slogu. 

Kako prihraniti pri nakupu vrtne garniture? 

Pri dom24 smo se posebej za vas potrudili in v svojo ponudbo vključili ugodne vrtne garniture preverjenih evropskih proizvajalcev. Pri tem vam nudimo najnižje cene na slovenskem trgu, kar zagotavljamo z dodatnim popustom v primeru, da kje najdete enak izdelek po nižji ceni. 

A možnosti prihrankov še ni konec. Če želite svojo sanjsko vrtno garnituro domov odpeljati po res nori ceni, spremljajte našo ponudbo predvsem izven sezone. Odprodaja razstavnih eksponatov pred prihodom novih modelov je namreč odličen način, da ceno še dodatno znižate in prihranek vložite v drugo vrtno pohištvo, kot so vrtni ležalniki. Da bodo sobotni pikniki in nedeljski zajtrki popolni!