0Item(s)

V košarici še nimate artiklov

Product was successfully added to your shopping cart.

Postelje

Izdelki 1 do 30 od 357 skupaj

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Izdelki 1 do 30 od 357 skupaj

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Že stara ljudska modrost narekuje, da spimo točno tako, kakor si posteljemo. Prav tako so znanstveniki izračunali, da povprečen človek skoraj tretjino svojega življenja prespi, zato je izbira ležišča, ki omogoča kakovosten spanec, izjemnega pomena. Kakovostno ležišče je predvsem takšno, na katerem lahko udobno ležimo in se zbujamo spočiti, brez bolečin. Da pa je to zares mogoče, je bistvena tudi postelja pravih dimenzij.

Če ste ravno v fazi iskanja postelje pravih mer za novo spalnico, otroško sobo ali sobo za goste, je ta vodič po dimenzijah kot nalašč za vas. Skupaj bomo izbrali popolno ležišče za sladke in mirne noči, po katerih se boste prebujali kot novi!

Kakšne dimenzije postelj poznamo?

Ponudba pohištva za spalnice in otroške sobe je vsak dan pestrejša, skupaj z njo pa tudi razpon postelj najrazličnejših dimenzij. Med njimi so najpogostejše:

-          postelje 90 x 200 cm

-          postelje 120 x 200 cm,

-          postelje 140 x 200 cm,

-          postelje 160 x 200 cm,

-          postelje 180 x 200 cm in

-          postelje 200 x 200 cm.

Pri tem vas moramo opozoriti, da se zgornje mere najpogosteje nanašajo na velikost vzmetnice, ki jo določen model postelje dopušča, oz. na velikost ležišča samega. Medtem so lahko postelje kot kosi pohištva najrazličnejših mer, ki so odvisne predvsem od oblike in uporabnega materiala. Tako denimo s pojmom postelja 120x200 cm mislimo na ogrodje postelje, ki omogoča uporabo vzmetnice, široke 120 in dolge 200 cm.

Bogata ponudba postelj vseh dimenzij

Ne glede na to, ali iščete udobne in moderne oblazinjene postelje, klasične lesene-masivne postelje, priročne francoske postelje ali celo kovinske postelje z retro pridihom – pri nas boste z lahkoto našli pravi model zase in za svoje potrebe.

Ponudbo pri dom24 namreč tvorijo raznoliki modeli, ki so obenem na voljo v zgoraj naštetih dimenzijah. V programu za spalnice boste tako našli zakonske postelje dimenzij  160×200 cm, pa tudi postelje v izvedbi 200x200 cm. Pri tem so vam na voljo tako francoske postelje kot tudi lesene ali kovinske postelje.

Lahko se odločite za klasično izvedbo na štiri- ali dvonožnem ogrodju, za več praktičnosti pa so v ponudbi tudi tako imenovane dvižne postelje, ki pod ležiščem nudijo še odlagalni prostor. Tja lahko shranite vse, od prevlek in odej pa do sezonskih oblačil ali drugih stvari, za katere v omarah ni prostora. Ti modeli so še posebej odlična izbira za vse, ki se borite s primanjkljajem prostora ali se želite znebiti katere od omar.

Na voljo so tudi modeli za otroške, mladinske ali študentske sobe. Običajno gre za postelje 90x200 ali postelje 120x200 cm, ki so torej namenjene eni osebi. Sploh pri otroški ponudbi so v teh dimenzijah na voljo tudi dvignjene postelje, ki so denimo postavljene pisalno mizo in pokončno omaro za oblačila. Otroške postelje si je obenem mogoče zamisliti tudi v izvedbi z dvižnim ležiščem, ki lahko služi shranjevanju oblek ali igrač. Na voljo so tudi modeli z dodatnim ležiščem v obliki predala. To je priročna rešitev za vse, ki občasno potrebujejo eno otroško posteljo več.

Na voljo so tudi modeli postelje 140x200 cm, ki predstavlja izjemno udobno izbiro za eno osebo, na njej pa lahko občasno prespita tudi dva.

Katero dimenzijo postelje izbrati?

Kot smo omenili že uvodoma, človek na postelji preživi znaten del svojega življenja, zato je izjemno pomembno, da je ta kakovostna ter da ponuja dovolj prostora za udoben počitek. Ležalna površina mora biti dovolj dolga in široka, da je na njej naše celotno telo, obenem pa dopušča na straneh še nekaj prostora za premikanje med spanjem. Le takšno ležišče namreč poskrbi za zdravje in optimalno počutje čez dan, saj omogoča kakovosten spanec.

Seveda pri odločitvi, kakšno posteljo izbrati, poglavitno vlogo igrajo dimenzije sobe, v kateri bo ta kos pohištva stal, ter število uporabnikov. Če ležišče nameravate uporabljati v vlogi zakonske postelje, morate seveda to upoštevati pri sami izbiri. Prav tako so dimenzije še kako pomembne, če se denimo nikakor ne želite ločiti od najljubše vzmetnice,  bi pa radi menjali posteljni okvir. V tem primeru obvezno preverite, če se dimenzije posteljnega dna in vzmetnice prilegajo.

V splošnem sicer velja, da mora biti postelja oz. vzmetnica vsaj 10 cm daljša od tistega, ki na njej leži.

Da odpravimo dilemo, si oglejmo najpogostejše dimenzije postelj in razložimo, komu so te v prvi vrsti namenjene.

Postelje 90 x 200 cm

Postelje 90x200 cm predstavljajo klasičen tip ležišča in spadajo med najbolj razširjene v ponudbi. Širina 90 cm omogoča udobno prenočevanje eni osebi, zaradi česar so modeli teh mer namenjeni uporabi v otroških ali mladinskih sobah. Postelje s temi merami v širino sicer običajno merijo približno meter, v dolžino pa malce čez 2 metra (osnovne dimenzije so, kot smo razložili, dimenzije vzmetnice). Primerne so tudi kot pomožna ležišča. 

Prava velikost otroške postelje je sicer odvisna od mnogih faktorjev, tudi od rasti otroka. V ozir je treba vzeti dejstvo, da ima lahko velikost ležišča vpliv tudi na otrokovo psiho. Manjši otroci se lahko v (pre)veliki postelji denimo počutijo nelagodno, saj jim daje občutek majhnosti. Obratno pa otroci in predvsem najstniki, ki se hitreje razvijajo in rasejo, potrebujejo večje otroške postelje, da lahko kljub nadpovprečni telesni višini udobno spijo.

Postelje 120 x 200 cm 

Za tiste, ki pri spanju potrebujejo nekaj več prostora, so tu postelje 120x200 cm. Tudi ta ležišča so namenjena eni osebi, nudijo pa predvsem več udobja. Za razliko od klasičnih samskih postelj iz zgornjega podpoglavja pa ta dimenzija ležišč omogoča vsaj občasno prenočevanje dveh oseb. Postelje dimenzij 120x200 cm so zato primerne za različna počitniška stanovanja ali vikende, posebej pa se izkažejo tudi v sobah za goste.

Postelje 140 x 200 cm

Postelje 140x200 cm že spadajo med ležišča, ki lahko brez težav ponudijo prostor dvema odraslima osebama. Seveda se lahko uporabljajo tudi kot zelo udobna ležišča za eno samo osebo.

Postelje 160 x 200 cm

Postelja 160x200 cm predstavlja enega najbolj priljubljenih tipov zakonskih postelj, saj omogoča izvrstno raven udobja dvema osebama, ki se jima občasno pri počitku lahko pridruži še otrok ali celo hišni ljubljenec. Posteljni okvir, ki omogoča ležalno površino dolžine 200 in širine 160 centimetrov, je primeren tako za enodelno vzmetnico omenjenih dimenzij, lahko pa se odločite tudi za dve vzmetnici mer 80x200 cm. Tako si boste predvsem olajšali preoblačenje postelje, bo pa na drugi strani med vzmetnicama nastala vrzel, ki je lahko neudobna za občasnega otroškega »obiskovalca«.

Postelje 180 x 200 cm

Postelje 180x200 cm omogočajo pravo razkošje prostora, saj dvema osebama nudijo vse potrebno udobje za sproščen spanec. Namenjene so predvsem spalnicam, ki so dovolj velike za pohištvo največjih dimenzij, prav tako kot modeli z 20 cm ožjim ogrodjem pa omogočajo uporabo enodelne vzmetnice ali dveh ločenih vzmetnic. V tem primeru je mogoče uporabiti vzmetnice klasične enojne postelje dimenzij 90x200 cm.

Stopite v stik z nami ali pridite na obisk!

V dom24 stranke navdušujemo s celostno ponudbo spalnic, ki poleg postelj vključuje tudi ergonomsko zasnovane vzmetnice in kakovostno ter stilsko dovršeno spalniško pohištvo evropskih proizvajalcev. Obenem vam zagotavljamo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo na trgu, saj v primeru, da enak izdelek drugje najdete ceneje kot pri nas, njegovo ceno ne le izenačimo, pač pa še dodatno znižamo.

Če pri odločitvi za prave izdelke potrebujete še nekoliko več pomoči, nas lahko prav tako pokličete. Naši prijazni in strokovni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali priti do prave odločitve.

In če si želite ponudbo videti tudi v živo, vas vljudno vabimo v naš showroom v Sežani, kjer vas morda čaka ravno vaš najljubši izdelek. Komaj čakamo, da se srečamo!