0Item(s)

V košarici še nimate artiklov

Product was successfully added to your shopping cart.

Letvena dna - podi

6 Izdelkov

6 Izdelkov

Vam letveno dno, na katerem trenutno spite, zagotavlja udobno ležanje in se prilagaja položaju vašega telesa med spanjem? Sanjate o tem, da bi si lahko sami nastavili trdoto ležišča v hrbtnem delu ali si prilagodili višino vzglavja in vznožja, ker v postelji radi berete in gledate televizijo? Ne veste, kako bi omilili nadležni refluks ali nočno smrčanje?

Ker vemo, da kvalitetno letveno dno še dodatno poveča udobje izbranega ležišča in podaljša njegovo življenjsko dobo, smo za vas pripravili izbor kakovostnih posteljnih podov za različne vrste vzmetnic, različne dimenzije postelj in različne spalne potrebe. Četudi so naša telesa resda enako zgrajena, pa so naše spalne navade razlikujejo in nas v udoben spanec zazibajo različna ležišča.

Zakaj je letveno dno pomembno?

Ljudje običajno veliko časa namenimo izbiri postelje in vzmetnice, z letvenim dnom pa se ne ukvarjamo. Napaka! Ob pazljivi izbiri ležišča je ključnega pomena za kvaliteten spanec tudi ustrezna izbira letvenega dna, saj podnica in vzmetnica skupaj tvorita celoto. Če je ena izmed njiju napačna, se boste zjutraj zbujali utrujeni, nenaspani in z bolečinami. Dobra kombinacija letvenega dna in vzmetnice pa nudi popoln končni rezultat: kakovosten in zdrav spanec.

Kakšne naloge opravlja letveno dno?

Posteljno dno je najnižji del postelje oz. posteljnega okvirja. Njegova naloga je, da podpira težo vzmetnice, prožne letvice pa se prilagajajo pritisku ležišča. Iverna plošča ali kovinska mreža namesto letvenega dna že dolgo ne ustrezata več sodobnim standardom, saj ne omogočata prezračevanja in ergonomskega položaja telesa. Primarne naloge letvenega dna so:

 • skrb za trdnost in oporo celemu telesu,
 • zagotavljanje pravilnega položaja telesa med spanjem,
 • zagotavljanje udobja,
 • pravilno zračenje ležišča,
 • preprečuje potenje v času spanja,
 • daljša življenjska doba vzmetnice.

 

Koliko letvic naj ima letveno dno in kakšen naj bo razmak med njimi?

Letvena dna za postelje se razlikujejo po številu letev ter po tem, kam so letve vpete – ali so vpete neposredno v okvir ali pa so pritrjene na okvir in omogočajo vzmetenje tudi na robovih. Ni dovolj, da je letveno dno sestavljeno iz poljubnega števila letvic, gibljivih in izbočenih letvic mora biti najmanj 24. Bolj kot so letvice gosto nanizane, boljšo podporo telesu med spanjem ponuja letveno dno. Razmak med letvicami ne sme biti prevelik, da ne bi prišlo do zdrsa vzmeti med njimi. Primeren razmak med letvicami je do največ 4 cm.

Kako pravilno izbrati letveno dno?

Letvena dna za postelje se razlikujejo po obliki, trdoti in namenu. Pri izbiri sta temeljnega pomena teža uporabnika in vrsta vzmetnice, ki jo boste položili na posteljno dno. Ležišča iz pene in lateksa, denimo, nujno potrebujejo letveno dno z gibljivimi letvicami, saj se v nasprotnem primeru začnejo posedati. Če ležišče položite na negibljivo oz. ravno podlago, mu odvzamete velik del pomembnih lastnosti. Prožna letvena dna namreč nase prevzamejo del odziva ležišča glede na težo ter tako doprinesejo h kakovostnejšemu podpiranju celotnega telesa.

Kaj pomeni, da je letveno dno prožno?

Kakovostna letvena dna odlikujejo prožne elastične kapice na robovih letvic za dodatno vzmetenje ter regulatorji trdote podlage za prožnejši ledveni del. Glede na svoje potrebe jih lahko poljubno prilagajate ter prilagodite prožnost oz. trdoto glede na svoje želje. K občutku udobja prispeva še možnost individualne nastavitve višine vzglavja in vznožja. Večina posteljnih podov je na voljo v maksimalni širini 90 oz. 100 cm. Če bi bilo letveno dno širše, bi se pri večji teži uporabnika letnice preveč upogibale in bi imeli občutek, da spite v neudobni luknji. Pri nakupu letvenega dna za zakonsko posteljo torej predvidite, da boste potrebovali dve letveni podlagi, da se bo teža lepo porazdelila.

Ali letveno dno vpliva na kroženje zraka?

Da, ena temeljnih nalog letvenega dna je, da omogoča primerno zračenje vzmetnice. To je še posebej pomembno za ljudi, ki se med spanjem močneje potijo, saj dobro kroženje zraka okoli vzmetnice odpravlja morebiten zatohel vonj in nabiranje plesni. Spanje na dobro zračenem ležišču je bolj zdravo in prijetno, kroženje zraka pa podaljša življenjsko dobo vzmetnice.

Zakaj zdravniki priporočajo letveno dno z nastavljivim vzglavjem in vznožjem?

Letveno dno je eden ključnih elementov za kvaliteten spanec. Nastavljivi posteljni podi so odlična izbira za vse, ki v postelji preživijo dlje časa, ki v postelji radi berejo ali gledajo televizijo. Lahko pa celo olajšajo zdravstvene težave:

 • spanje z dvignjenim vzglavjem zmanjša zatekanje želodčne kisline v požiralnik in ublaži refluks, omili pa tudi nočno smrčanje;
 • dvignjeni zgornji del razbremeni hrbtenico, ramenski in vratni predel;
 • dvignjeni spodnji del blagodejno vpliva na noge;
 • nastavljivo vzglavje olajša težave pulmološkim bolnikom oz. bolnikom s pljučnico, saj dvignjeni zgornji del telesa omogoča lažje dihanje in izkašljevanje;
 • lajšanje težav starostnikov, bolnikov v fazi okrevanja pri hrbteničnih, kolčnih in kolenskih operacijah.

 

Strokovnjaki za dober spanec svetujejo

V dom24 vemo, da se po jutru dan pozna in je od tega, kako boste spali, odvisno, na katero nogo boste zjutraj vstali. Zato smo skrbno oblikovali celovit izbor elementov za udoben spanec in kvaliteten počitek. Letvena dna za postelje dopolnjuje ponudba ergonomsko zasnovanih vzmetnic, sodobnih postelj in kakovostno ter stilsko dovršeno spalniško pohištvo evropskih proizvajalcev.

Če pri odločitvi za prave izdelke potrebujete pomoč, nas lahko pokličete ali nam pišete. Naši prijazni in strokovni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali priti do prave odločitve. V našem showroomu v Sežani se boste na lastne oči prepričali, da je naša ponudba pestra, naša pomoč pa prilagojena vašim željam in stilu življenja. Veselimo se srečanja z vami!

Ste vedeli, da vam poleg odlične ponudbe zagotavljamo tudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo? V primeru, da enak izdelek drugje najdete ceneje kot pri nas, njegovo ceno ne le izenačimo, pač pa še dodatno znižamo.