0Item(s)

V košarici še nimate artiklov

Product was successfully added to your shopping cart.

Otroške pisalne mize

20 Izdelkov

20 Izdelkov

Se tudi vam zdi, da imajo otroci vsako leto več šolskih zvezkov, učbenikov in drugih potrebščin, ki ležijo povsod po sobi? Je priljubljeni delovni kotiček vašega otroka kuhinjska miza, zaradi česar se prepirate, kdaj jo bo pospravil, da boste lahko jedli? Si vaša sorojenca vsak dan skočita v lase, kdo je komu zasedel prostor, ker si pisalno mizo delita?

Za vsakega otroka je najbolje, da ima svojo pisalno mizo, za katero lahko v miru opravlja svoje delo in od koder se mu ni potrebno umikati. V dom24 vemo, da je včasih to lažje reči kot izpeljati, saj je pri tem, kje naj stoji otroška pisalna miza in kakšna naj bo, treba upoštevati številne dejavnike. Zato smo za vas pripravili nekaj ključnih nasvetov, s katerimi bo vaša odločitev lažja in manj stresna.

Pisalna miza je prostor za učenje, igro in ustvarjanje

Otroška pisalna miza ni le prostor za učenje in pisanje domačih nalog, temveč tudi otrokov kotiček za igro in ustvarjanje. Že res, da otrok, ki že obiskuje šolo, potrebuje predvsem resno delovno mesto – potrebuje pa tudi prostor za pobeg v domišljijski svet, v katerem bo ustvarjal iz papirja, barval ali risal. Pisalna miza za otroka naj ne bo klasična, resna in dolgočasna. Raje izberite takšno, s katero boste spodbudili otrokovo kreativnost in popestrili otroško sobo. Predlagamo vam, da pri izbiri pisalne mize sodeluje tudi otrok, ki jo bo uporabljal. Le tako boste zagotovo našli takšno, za katero se bo z veseljem učil in ustvarjal.

Kaj je značilno za dobre otroške pisalne mize?

Iskanje ustrezne pisalne mize za otroka je za marsikaterega starša pravi podvig. Predlagamo vam, da najprej definirate, kakšnemu namenu bo pisalna miza služila: kaj najraje in najpogosteje počne vaš otrok, ali, denimo, pogosto riše, rad sestavlja, že uporablja računalnik, potrebuje tudi prostor za tiskalnik in podobno. Če je le mogoče, s primerno pisalno mizo v sobi uredite kotiček, ki bo spodbudno delovno okolje. Svetujemo vam, da ste pri izbiri pozorni na spodaj naštete dejavnike.

  • Primerna velikost. Delovna površina pisalne mize naj bo dovolj velika, da bo imel otrok dovolj prostora za pisanje nalog in učenje. Ne pozabite na prostor za računalnik.
  • Predali in odlagalne površine. Ob nakupu otroške pisalne mize bodite pozorni, da ima miza dovolj odlagalnih mest za šolske potrebščine, zlasti polic in zaprtih predalov. Otroci imajo radi, da so nekatere stvari pospravljene in niso vsem na očeh.
  • Če je soba dovolj velika, bo otroku zelo prav prišel tudi predalnik, zlasti tak na koleščkih, ki se lahko postavi ob pisalno mizo. Mnogi otroški predalniki so izvrstni dizajnerski kosi, ki ne samo nudijo priročen prostor za shranjevanje, ampak tudi živahno popestrijo sobo.
  • Omara s policami. Otroci imajo ob pisalni mizi zelo radi regale z odprtimi policami, na katere lahko pregledno pospravijo zlasti knjige in zvezke.
  • Tabla za obvestila. Na steno nad pisalno mizo lahko obesite tablo, na katero si bo otrok obesil urnik, zapisal domače naloge in druge obveznosti.

 

Kje naj stoji pisalna miza?

Babice so nas učile, da mora biti otroška pisalna miza postavljena ob oknu, da bo na zvezke padlo čim več svetlobe, sodobnejši trendi pri opremljanju pa nas opozarjajo, da otroka pogled ven ovira pri učenju. Kdo ima prav? Postavitev pisalne mize je odvisna predvsem od oblike prostora ter pozicije oken in vrat. Dobro je, da pri postavitvi pisalne mize v sobo upoštevate pet priporočil:

  1. Najbolj priporočljivo je, da vir dnevne svetlobe prihaja na delovno površino s strani, in sicer iz smeri, ki je nasprotna roki, s katero otrok piše. Z leve, če je otrok desničar, z desne, če je levičar.Tako med pisanjem ne bo delal sence sam sebi.
  2. Pisalne mize, če je le mogoče, ne postavljajte tako, da svetloba prihaja izza hrbta. V tem primeru namreč pride do motečega odboja svetlobe od delovnih površin ali računalniškega ekrana.
  3. Če prostorske značilnosti sobe ne dovolijo idealne postavitve, se skušajte držati vsaj načela, da pisalna miza stoji blizu okna. Vir dnevne svetlobe blagodejno vpliva na dobro počutje in koncentracijo med učenjem.
  4. Če je glavno svetilo v sobi postavljeno centralno in razsvetljuje celoten prostor, na pisalno mizo ne pozabite namestiti tudi namizne svetilke, ki bo primerno osvetlila delovno površino.
  5. Pisalna miza naj stoji nasproti vrat v sobo. Tako ima otrok nadzor nad vstopajočimi, kar mu daje občutek varnost. Ker v majhnih sobicah tak položaj običajno ni mogoč, skušajte pisalno mizo za otroka postaviti bočno glede na točko vstopa v sobo, izogibajte pa se postavitvi, da so vrata za otrokovim hrbtom.

 

Kakšna je ustrezna velikost pisalne mize?

Starši najpogosteje izhajajo iz prepričanja, da mora biti pisalna miza prilagojena šolarju. To pa še ne pomeni, da mora biti majhna. Pisalna miza mora nuditi dovolj delovnega prostora za učenje in ustvarjanje. Upoštevajte tudi, da bo otrok odraščal, njegove potrebe pa se bodo spreminjale. Pri izbiri pisalne mize za šoloobveznega otroka je priporočljivo izbrati tako z večjo delovno površino, v dolžino naj meri vsaj 100 cm, če je le mogoče 140 cm ali več, v globino pa 70 cm ali več. Tako boste otroku zagotovili potreben manevrski prostor za sočasni vpogled v več različnih učnih virov hkrati. Če bo na pisalni mizi tudi računalnik, upoštevajte, da je priporočljiva razdalja med otrokovimi očmi in ekranom naprave vsaj 50 cm.

Kako vemo, da je višina otroške pisalne mize primerna?

Pri večini otroških pisalnih miz je njihova višina že standardno določena. Za uravnavanje ustrezne višine otroka za pisalno mizo uporabimo pisalni stol, ki ga lahko nastavimo po višini. Položaj rok otroka, ki sedi za pisalno mizo, mora biti tak, da bodo v komolcih pri pisanju v pravokotnem položaju. Najbolj očiten znak, da je miza neustrezne višine, je bingljanje nog. Pojavi se, ker kompenziramo nepravilno višino mize s previsokim pisarniškim stolom. Druga najpogostejša napaka je nepravilen kot v komolcu – pisalne mize so včasih tako previsoke, da se otrok z brado skoraj dotika površine, zdi se, kot da bi ležal na pisalni mizi.

Primerna pisalna miza in ergonomsko oblikovan pisarniški stol z naslonjali za roke in hrbet ter možnostjo nastavitve nagiba v ledvenem delu otroku omogočata naravno držo pri sedenju. Ker je to najboljša naložba v otrokovo zdravo držo za vse življenje, smo v dom24 za vas pripravili tudi pestro izbiro odličnih pisarniških miz in pisarniških stolov.

Pisalna miza je investicija v otrokove navade

V delovnem okolju, v katerem vladata red in organiziranost, bo otrok bolj produktiven. Pisalna miza ne sme biti kraj za kopičenje zvezkov in potrebščin, ki jih otrok ne potrebuje za učenje in pisanje nalog. Neredu se najbolj učinkovito izognete s policami, ki visijo nad pisalno mizo. Na police naj otrok razporedi stvari, ki jih trenutno ne potrebuje, a jih ima še vedno na dosegu roke. Površina pisalne mize bo tako ostala pregledna, kar po mnenju strokovnjakov omogoča delovni in učni fokus ter poveča produktivnost – nepotrebno kopičenje zvezkov, knjig, barvic in map namreč le odvrača pozornost.

Kakovostna pisalna miza je odskočna deska za uspešno učenje

Vsaka pot se začne s prvim korakom, v dom24 verjamemo, da je prvi korak k dobremu učnemu uspehu kakovostna, zadosti velika pisalna miza. Pisalna miza je učna postaja, na kateri otrok piše domače naloge, se izobražuje in na različne načine širi svoja obzorja. Zato kuhinjska miza ni ustrezna izbira, zasilne rešitve pa bodo dale polovičarske rezultate.

Mnogi sestavi otroških sob in mladinskih sob že vsebujejo tudi pisalne mize, nekateri pa so izbiro tega pomembnega kosa pohištva prepustili individualni izbiri. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali, katera pisalna miza je najprimernejša za vašega otroka in katere kose priporočamo zraven, denimo pisarniški stol ali predalnik. Lahko nas pokličete ali nam pišete, v našem showroomu v Sežani pa se boste na lastne oči prepričali, da je naša ponudba pestra, naša pomoč pa prilagojena vašim željam in stilu življenja. Veselimo se srečanja z vami!

Ste vedeli, da vam poleg odlične ponudbe zagotavljamo tudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo? V primeru, da enak izdelek drugje najdete ceneje kot pri nas, njegovo ceno ne le izenačimo, pač pa še dodatno znižamo.