Nakup sedežne 101

Nakup sedežne garniture ni tako preprosta naloga, kot se zdi na prvi pogled. Kakšno barvo boste izbrali? Vsekakor takšno, ki se sklada z ostalo opremo vaše dnevne sobe. Upoštevati morate tudi postavitev ostalih kosov pohištva, ne pozabite pa tudi na material in ceno. 

Pred časom smo vam na tem blugi sicer že svetovali glede nakupa sedežne garniture, a čas je, da zbirko dopolnimo s še več uporabnimi nasveti!

Na kaj morate biti torej pozorni, ko kupujete novo sedežno garnituro? Na samem začetku si postavite nekaj preprostih vprašanj:

- Kako velika je moja dnevna soba?

- Kakšne barve sedežne si želim? Bolj minimalistične ali bolj živih barv?

- Kdo vse jo bo uporabljal?

- Potrebujem tudi pomožno ležišče?

- Kakšen budžet imam na voljo?

 

Kotna sedežna garnitura SOTO 5 za 857,99 € v zelenem je kot nalašč za vse ljubitelje močnih in drznih barv.

Malo ali veliko prostora?

Ko se na spletu ali v živo razgledujete za novo sedežno garnituro, najprej pomislite, koliko prostora imate v dnevni sobi. Če ste z njim omejeni, potem bo skromnejših mer tudi vaša sedežna, če je prostora več, pa si lahko privoščite in izberete dimenzijsko bogatejši model. Priporočamo, da pred nakupom izmerite dimenzije prostora, kjer bo stala sedežna, da ne boste na koncu kupili prevelike. Prevelike zofe lahko tudi preveč obtežijo prostor in ovirajo gibanje po prostoru. 

Priporočeno je tudi, da je malenkost odmaknjena od sten, posebej od grelnih teles. Če si kljub izmeri težko predstavljate, koliko prostora bi zavzel določen model, uporabite trik: označite prostor na tleh z vrvico, lepilnim trakom ali kartonom ter preverite, če se okrog označenega prostora brez težav sprehajate. Je uspelo? Odlično! 

Modra, rdeča, črna ali bela – katero barvo zofe izbrati?

Če kupujete samo novo sedežno garnituro, vse ostalo pohištvo pa bo ostalo enako, potem je ključnega pomena, da barvo izberete glede na preostale kose opreme. Črna sedežna bo namreč videti malenkost čudno med samimi pisanimi kosi, kajne? Ko dom opremljate na novo, pa se lahko brez težav igrate. 

Sedežna garnitura SOTO je kotna sedežna garnitura izjemne kvalitete v belem umetnem usnju. Trenutno jo dobite za 769,99 €. 

Lahko najprej izberete sedežno in potem vse prilagajajte njej ali obratno. Če ste pristaši skandinavskega minimalizma, vam priporočamo izbiro črne ali bele sedežne, v primeru, da imate radi žive barve, pa vsekakor rdečo ali zeleno. Lepo izpadejo tudi pastelne barve. 

Najbolj je sicer pomembno, da izberete takšno kombinacijo, ki je pisana na kožo prav vam. Trendi so super, a ni potrebe, da jim slepo sledite. Vsekakor pa lahko k bolj osnovnim barvam vedno dodate tudi bolj pisane in vzorčaste vrhnje blazine in tako popestrite prostor. Če ste bolj umirjene narave, vas utegnejo močni odtenki sčasoma pričeti motiti, zato je varneje, če barve vnašate postopoma. 

Usnjena sedežna garnitura ali iz blaga?

Vsak material ima svoje prednosti in slabosti. Usnjena sedežna garnitura bo v prostor prinesla prav poseben čar in celoten prostor dodatno obogatila. Z usnja se precej lažje tudi odstranjujejo madeži. Je pa vsekakor težje za vzdrževanje, njegova slabost je tudi, da poleti greje in pozimi hladi, zato dodatna odeja ali prevleka ne bosta odveč.

Sedežne garniture so na voljo v različnih barvnih odtenkih, s čimer boste v prostor prinesli več življenja in barve. Najbolj trpežna materiala sta platno in bombaž. Lahko se odločite tudi za usnjeno sedežno garnituro in zraven še dodatno prevleko, ki se jo lahko naknadno uporabi. Tako boste lahko stil in barvo spreminjali tudi glede na razpoloženje.

Kotna sedežna garnitura OTTA XL v črni barvi je na voljo že za 590,90 € in to kar skupaj s predalom za posteljnino ter s pomožnim ležiščem.

Funkcionalnost je pomembna

Če niste omejeni s prostorom in si želite, da bi bila zofa zares osrednji del večjega prostora, potem se vsekakor lahko zmišljujete in namesto klasičnega dvoseda ali troseda kupite tudi večjo sedežno, na kateri lahko brez težav spite. 

Z modernim načinom življenja se vedno bolj ukinja klasična sestava zof, saj so te postale prostor počitka. Na voljo je vedno več izdelkov z globljim sediščem in nižjim naslonom za udobnejše ležanje. Med bolj priljubljenim modeli so tako trosedi s podaljškom. Sedežna je namreč prostor, na katerem preživite vedno več časa, saj na njem s celo družino gledate filme ali berete knjige. V tem primeru vam pride prav zofa  s posteljno funkcijo – lahko je že velikost sedežne tako velika, da na njej brez težav zaspite ali pa kupite takšno, ki se lahko razširi v dodatno ležišče – s tem boste tudi dobili dodaten prostor za goste, ki prenočijo pri vas. 

V primeru, da živite v manjšem stanovanju ali vam zmanjkuje prostora za vse stvari, ki so se z leti nabrale, pa si lahko izberete tudi garnituro s posebnim predalom, v katerem boste shranjevali vso »šaro«. Nič ni vidno, a je vedno na dosegu roke in lepo pospravljeno.

Pred nakupom zofo preizkusite

Ko kupujete vzmetnico, jo pred nakupom preizkusite. Uležete se nanjo, da vidite, ali je primerne trdote oz. mehkobe. Nakup sedežne garniture naj poteka enako. Povprečne sedežne imajo namreč nekje 60 cm globine, kar vam omogoča dovolj prostora, četudi imate daljše noge. A tako kot variirajo velikosti zofe, variirajo tudi globine, zato jo pred nakupom preizkusite, da vidite, ali je dovolj globoka za vas. 

Sedežna garnitura mora biti tako udobna, da bodo na njej želeli ležati tudi hišni ljubljenčki, kar pa je značilno za našo kotno sedežno garnituro CUBA.

Enako je tudi z višino – večina dizajnov je visokih med 45 in 50 cm. Preverite,ali sedežna garnitura ustreza celotni družini in ne le vam. Pri preizkušanju se vprašajte tudi, kako ponavadi počivate na kavču, ležite na njem ali vedno sedite vzravnano? Če raje ležite, potem je pametno, da izberete daljši dizajn, če imate v družini večinoma visoke ljudi pa priporočamo višji hrbtni del, ki da dodatno podporo.

Pred nakupom razmislite o svojem življenjskem slogu

Boste sedežno garnituro uporabljali le za družinske člane ali bodo na njej več časa preživljali tudi obiski? Je vaš cilj udobna in mehka zofa, ki vam bo omogočala gledanje najnovejših serij in družinske filmske večere? Ali pa bi potrebovali bolj trdno sedežno garnituro z boljšo oporo? Vse to so vprašanja, ki se jih morate vprašati pred začetkom. Barva in oblika ste najmanjši problem, najbolj pomembno je, da je zofa udobna in primerna za večurno sedenje.

Postavite si določen budžet

Nakup sedežne garniture bo vsaj malenkost izpraznil vaš bančni račun. Seveda lahko izberete sedežno garnituro za dvesto evrov, a če želite takšno, ki vam bo zdržala nekaj let ali celo kako desetletje, se vam splača vanjo investirati več denarja. 

Tudi pri nižjih cenah se da najti kakovostne materiale, vendar je izbira materialov precej manjša, a za nove družine, ki si ne morejo privoščiti dragih zof, bodo tudi takšne več kot dovolj. Če si želite materialov, kot je npr. naravno usnje, pa boste zanjo odšteli precej več denarja, lahko tudi več kot tisoč evrov. Tukaj je vse odvisno od vaših želja in potreb. Predlagamo, da si najprej naredite seznam stvari, ki jih mora vaša nova zofa izpolnjevati, postavite si budget, potem pa prilagajajte svoje želje.

Minimalističen stil dekoriran z blazinami pri naši sedežni garnituri VERONIKA, trenutno za le 597,75 €.

Izberite stil, ki vam je pisan na kožo

Obstaja več vrst, oblik, velikosti in stilov zof. Izberite takšno, ki bo ustrezala v prostor in bo dovolj velika za počitek vseh družinskih članov. Poznamo tako kotne sedežne garniture, enosede, dvosede in trosede, pa tudi manjše tabureje, ki bodo polepšali celoten videz dnevne sobe. 

Kotne sedežne garniture pridejo v poštev v manjših, bolj natrpanih prostorih, na voljo so različice v obliki črke L ali U, med njima pa izberete pa glede na postavitev prostora. Za malo prostora so primerni dvosedi in trosedi, ki jih precej lažje umestite v prostor, kot kavče, ki bodo zasedli cel prostor. Radi berete?

Potem vam svetujemo še fotelj oziroma naslanjač, ki ga postavite v kot sobe in v katerem si lahko s knjigo v roki in pokriti z udobno odejo pričarate marsikateri lep večer. 

 

Dodajte zanimive blazine različnih barv

Kot glavni kos v dnevni sobi mora kavč izstopati. Izberite okrasne sedežne blazine različnih barv in oblik, ki bodo tako moderno sedežno garnituro še dodatno polepšale in poskrbele za še večje udobje med gledanjem televzije ali branjem knjig. Lahko izberete tudi več različnih stilov in jih uporabljate glede na trenutne trende ali pa letne čase.

Pred nakupom zofe se obrnite na naše prodajalce

Nakup sedežne garniture je dolg proces, pri katerem vam bo prav prišlo strokovno mnenje. Priporočamo, da se obrnete na enega izmed naših svetovalcev na dom24.si, ki vam bodo zagotovo znali pomagati. Obiščite nas že s pripravljenimi merami, zabeležite si barve in tekstil, ki bi ga želeli in skupaj bomo zagotovo našli rešitev. Tukaj smo, da vam pomagamo do najbolj optimalne rešitve, obenem pa bomo poskrbeli tudi, da ne boste povsem izpraznili svojega bančnega računa.