Sedežna garnitura velja za enega najbolj priljubljenih kosov pohištva. V uporabi je praktično vsak dan – na njej se ob popoldnevih zbere vsa družina, v njeni družbi minevajo lepi trenutki, preživeti s prijatelji in znanci, zraven pa je tudi na romantičnih večerih v dvoje.

V objemu sedežne garniture pred televizijskimi ekrani se prileže kak slan prigrizek, na njej mine kakšno kosilo ali večerja, ob kateri si privoščimo tudi žlahtno kapljico.

Glede na povedano se je kakšni nesreči skorajda nemogoče izogniti  a kako očistiti madeže iz sedežne garniture? Berite dalje…

Površinsko čiščenje

Na sedežni garnituri največkrat najdemo površinske nečistoče, kot so prah, lasje, drobtine in ostali ostanki hrane, ki se hitro zagozdijo v pregibe naše zofe. Teh se najlažje in najbolj učinkovito rešimo z globinskim sesanjem, pri katerem je najbolje uporabiti manjše in mehkejše nastavke, s katerimi lažje dosežemo tudi težko dostopne predele.

Čiščenje usnja

Usnje ob pravilnem vzdrževanju velja za enega najbolj trpežnih materialov. Da življenjsko dobo svoje usnjene garniture maksimalno podaljšamo, moramo biti pri čiščenju pazljivi in natančni. Površinske madeže je najbolje odstraniti z vlažno krpico iz mikrovlaken, na katero nikakor ne smemo dodajati agresivnih čistil, pač pa uporabimo namensko čistilo za usnje. Z njim negujemo ta naravni material in preprečimo razpoke. Za dodatno nego pa približno 1x letno priporočamo tudi uporabo zaščitnega sredstva.

Čiščenje tkanine in mikrovlaken

Sedežne garniture iz tkanin in mikrovlaken se običajno ponašajo z impregniranim zgornjim slojem, ki nudi dodatno zaščito, hkrati pa omogoča lažje in hitrejše čiščenje madežev. Teh materialov se lahko lotimo kar z doma pripravljeno mešanico blage milnice, bolj trdovratne madeže pa odstranimo z namenskimi čistili za tkanine.

Čiščenje vinskih madežev

Madeži vina predstavljajo problem predvsem pri garniturah iz blaga. Še posebej občutljive so sedežne svetlejših barv, pri katerih je zelo pomembno, da reagiramo takoj. Madež popivnamo, nato pa ga lahko odstranimo na več načinov:

– S krpo in toplo vodo
– Z brezbarvnim tekočim detergentom
– S soljo, ki jo potresemo na madež in jo pustimo učinkovati nekaj minut ter jo nato speremo z vodo
– Z mešanico tekočega mila in sode bikarbone

 

V primeru, da je vaša sedežna garnitura že nekoliko dotrajana in se njene površine ne da več lepo očistiti, pa vas vabimo, da si ogledate pestro ponudbo sedežnih garnitur, kavčev in zof, foteljev in večdelnih sedežnih garnitur.

Ne veste, katera bi bila najprimernejša za vas ali imate dodatna vprašanja? Obrnite se na naše strokovno osebje, ki bo za vas z veseljem izbralo ugodno in primerno rešitev.