Nakup nove kuhinje je vse prej kot enostavna odločitev, saj bo le ta del našega vsakdana vsaj deset let; nas spremljala ob pripravi nepozabnih večerij, rojstnodnevnih pojedin, nas tolažila ob neuspelih obrokih ter blažila našo slabo vest ob pripravi zamrznjenih jedi. Hkrati pa vsi vemo, da je kuhinja veliko več kot le prostor za pripravo hrane, zato je načrtovanje kuhinje zagotovo pogojeno z našimi čustvi, na kar vpliva prava izbira barv ter oblik, seveda pa moramo k nakupu pravega pohištva pristopiti razumno in odgovorno, saj ga ne bomo mogli enostavno zamenjati kot par kavbojk, ki so se nam v trgovini bolje prilegale kot doma.

 

Moderne kuhinje dandanes predstavljajo popoln preplet praktičnosti in domačnosti, katerih glavni namen je ustvariti prostoren in odprt prostor za kuhanje, ki se še vedno dovolj povezuje z ostalimi prostori.

V ekipi Dom24 se zavedamo, da je optimalen izkoristek prostora prava umetnost, zato se ga moramo lotiti premišljeno in počasi, korak za korakom, kateri nas bodo pripeljali do naše sanjske kuhinje.

1.     Pomembna vprašanja

Ali imajo moji otroci lepljive prste? Ali veliko kuham? Kolikšen je moj proračun? Ali je moj prostor težaven za merjenje – ali potrebujem pomoč?

Morda malo smešna, vendar zagotovo pomembna vprašanja, ki nam bodo pomagala pri prvotni zasnovi kuhinje. Če so naši otroci packi in radi kuhajo, potem kuhinja z visokim sijajem in sijočimi jeklenimi površinami morda ni prava izbira, saj bi jo morali nenehni brisati. V kolikor veliko kuhate, boste potrebovali čim več prostora za delovno površino za vso rezanje in pripravo sestavin.

2.     Zlata pravila kuhinjskih mojstrov

Nikakor ne pozabite na zlata pravila za načrtovanje nove kuhinje, ki vam bodo pomagala izogniti se najhujšim napakam pri opremljanju! Če imate majhno stanovanje in posledično majhno kuhinjo, izberite kuhinjsko pohištvo bledih in odsevnih barv, ki bodo v prostor vnesle svetlobo. Če imate veliko kuhinjo, obrnjeno proti jugu, potem je mat zaključek boljši od sijočega, saj bodo odsevi moteči – in vroči.

Kuhinjski otoki so odlična izbira za večjo funkcionalnost prostora, vendar delujejo le v velikih kuhinjah.

Steklene omare in prozorne police iz akrila vizualno povečajo prostor in ustvarijo svežino, za razliko od omaric s trdnimi lesenimi vratci.

Delovne površine naj bodo iz laminata ali kamna, da bodo prostori videti večji.

Kuhinjski blok Vanja (569,90 €)

3.     Izberite stil, ki sovpada z vašim življenjskim slogom ter stanovanjem

Kljub temu, da sta oblika in barva prvo, kar naše oči opazijo, moramo sprva pomisliti na naše dosedanje navade, potrebe ter rutine. Koliko članov družine naenkrat pripravlja obrok ter ali vsi jedo zajtrk ob isti uri? Ali velikokrat pripravljate več-hodne jedi ter radi pečete?

Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, je vaša prava izbira kuhinja z veliko delovno površino. Če se več članov vaše družine večkrat dnevno giba v kuhinji, boste že po tednu dni uporabe razumeli, zakaj potrebujete veliko delovno površino. Zelo pomembna je zasnova kuhinjskih aparatov, priključkov in celo vtičnikov. Sedaj se vam morda sliši bizarno, vendar nam boste kasneje hvaležni, če boste upoštevali naš nasvet in vtičnike planirali ob štedilniku, sploh takrat ko boste na hitro želeli s paličnim mešalnikom dokončati jed.

4.     Prilagoditev velikosti prostora

Če je vaše stanovanje majhno, živite v garsonjeri oziroma v enosobnem stanovanju in pred vsakim nakupom novega kosa pohištva premislite, če morda ni prevelik za funkcionalno razporeditev bivalnega prostora, potem so kuhinjski bloki za vas prava rešitev.

Blok kuhinje so izjemno praktične, saj ponujajo skoraj vse, kar premorejo tiste večje, prostornejše kuhinje. Navadno imajo integrirane štedilnik, pomivalno korito in hladilnik, ki skupno omogočajo enoten slog in primerno sovpadanje z celotnim stanovanjem.

Če ste s prostorom in proračunom res na tesnem in iščete poceni kuhinje, lahko pri nas najdete tudi alternativne opcije, kjer na primer večjo pečico, katere ne potrebujete, zamenjate z manjšo mikrovalovko ter hkrati prihranite tudi na prostoru.

Kuhinjski blok Lagos (269,90 €)

V kolikor imate malce več prostore, vam priporočamo kotne kuhinje. Navadno so zasnovane v obliki črke L ali U, katera le potencira njihovo praktičnost. V tovrstni kuhinji se lahko giba cela družina, hkrati pa nudi ogromno prostora za shranjevanje posode, hrane ter vseh vrst kuhalnih pripomočkov.

Velikost delovne površine bo povsem zadovoljiva za vaše potrebe, saj se bodo na pultu zlahka srečali naprava za mešanje testa, opekač, sokovnik, kavni avtomat in drugi pripomočki.

Kotni kuhinjski blok Elite (1.150,90 €)

Kuhinja z otokom predstavlja pravo uspešnico v svetu kuhinj. Če vam prostor dopušča tovrstno zasnovo, se lahko odločite še za otok, v katerem boste shranjevali nepogrešljive pripomočke, hkrati pa lahko rezali, sesekljali in nemoteno pripravljali tudi zelo zahtevne jedi na veliki delovni površini, ki jo omogoča kuhinjski otok. 

5.     Izbira barv in oblik

Vprašajte se, kakšne oblike in barve so vam najbližje oz. v kakšen odtenek bi odeli svoj nov kuhinjski blok, pult ter ostale dodatke. Četudi so trenutno moderne rdeče kuhinje, to ne pomeni, da jo potrebujete tudi vi, saj vam morda ne bo več prijetna čez leto ali dve. Priporočamo nevtralne odtenke, ki vas bodo pomirjale, saj za poživitev prostora še vedno lahko izberete barvite stole ter kuhinjske dodatke.

Seveda je potrebno biti pozoren tudi na izbiro kuhinjskih aparatov in ostalih električnih naprav, kot so nape, korita in pečice. Bistveno je vprašanje o hladilniku – bo ta vgradni ali stoječ? Prav tako je izbira trpežnega materiala ključna.

Pomembno je, da bo naša odločitev vključevala tako trajnostne in kvalitetne kose, kot tudi očem prijetne in sovpadajoče v slog našega stanovanja.

Naša ponudba obsega kakovostne kuhinjske bloke in ostale kuhinjske elemente priznanih evropskih proizvajalcev, v katerih vam bo priprava okusnih obrokov resnično v užitek. Da boste s svojo izbiro kar najbolj zadovoljni, bo z veseljem poskrbela naša izurjena ekipa svetovalcev, ki si vedno vzamejo čas in z veseljem prisluhnejo najrazličnejšim potrebam in željam naših strank.