Kljub temu, da je vzmetnica premalo cenjena in izbiri najboljše vzmetnice ne posvečamo veliko pozornosti, je nujna za dober počitek.

Vzmetnico bi morali zamenjati vsakih nekaj let. Namreč, sčasoma se materiali začnejo razgrajevati, zaradi česar je lahko vzmetnica manj udobna.

Izbiro vzmetnice je treba jemati resno. Od pravilne izbire bo odvisno vaše udobno spanje in dobro počutje, hkrati pa to nikakor ni kratkotrajen nepomemben nakup, pač pa boste vzmetnico uporabljali še lep čas.

Tipi vzmetnic

Ali je čas za  izbiro ležišča? Ne glede na razlog, zakaj kupujete novo vzmetnico, je dobro, da pri izbiri upoštevate nekaj dejavnikov, da se boste pravilno odločili. Namreč, človek v povprečju prespi približno tretjino svojega življenja, zaradi česar se splača vložiti čas in denar v izbiro pravega ležišča. Zagotovo nič bolj ne prija, kot pa po dolgem in napornem dnevu udobna postelja. Čas, ko si ponovno napolnite baterije.

Tako je za pravilno delovanje telesa in duha pomemben dober spanec. Na kar močno vpliva tudi ležišče. Med spanjem se povrne energija in se uravnavajo nekatere osnovne funkcije telesa. Če primanjkuje tega, so znaki utrujenosti, težav s koncentracijo in slabo voljo, očitni.

Dober spanec je sicer odvisen od več dejavnikov in ne zgolj od dobre vzmetnice, je pa vzmetnica bistvenega pomena za vaše zdravje. Neudobne vzmetnice slabe kakovosti so pogosto razlog za bolečine in nespečnost.

Torej, da bi zagotovili dober spanec, vzmetnica igra bistveno vlogo. Ker pa obstajajo različne, pa je seveda nujno določiti, katera bi najbolje ustrezala vašim potrebam. Bodisi spominska pena, vzmetnice iz naravnih materialov, žepkaste vzmetnice, lateks vzmetnica ali katerakoli druga. Najboljše vzmetnice za hrbtenico bodo vsekakor pomagale do kakovostnega spanca in posledično ugodnejšega počutja.

Pomembno je tudi vzmetenje in je za vsako vrsto vzmeti določeno število vzmeti in velikost žic. Obstajata dve vrsti vzmetnic, dvostransko prevlečena in enostransko prevlečena. Za samostojne postelje, v katerih spi le ena oseba, so žične vzmetnice lahko idealna izbira.

Na trgu so na voljo številne možnosti za nakup najboljše vzmetnice. V nadaljevanju naštevamo nekatere od njih.

- Bonell vzmetnica ali klasična vzmetnica

Bonnel je ena najstarejših tehnologij izdelave vzmetnih blokov. Pri začetni obremenitvi je vzmet mehka in stisljiva, z večanjem obremenitve pa postaja vzmet trša.

Vzmeti tipa Bonnel so razvite iz jeklene žice. Razlikujejo se glede na število vzmeti in premera žice. So bolj ekonomična rešitev, saj je tudi njihova cena nižja v primerjavi z ostalimi. Sicer so stabilne, pa vendar se priporočajo predvsem posteljam, na katerih spi le ena oseba.

Ta sistem je zelo fleksibilen in hkrati trden, zagotavlja veliko mehkobe in stabilnosti. Vzmeti Bonnel zagotavljajo večjo prilagodljivost za udobnejši počitek.

Bonell vzmetnice so znane po svoji vzdržljivosti v primerjavi z modeli iz pene. Z obstojnostjo od 2 do 5 let imajo vzmetnice notranjo strukturo, ki jo tvorijo jeklene vzmeti, katere je mogoče med seboj povezati (model bonnel) ali posamično zapakirati (žepna različica).

- Ležišča iz pene

Vzmetnic iz pene je več vrst in so tudi najbolj prodajan model. Vzmetnica iz poliuretanske pene je namenjena vsakemu tipu postave, saj je razvita s ploščami različnih gostot (večja kot je gostota, večja je zmogljivost ležišča). Napredek tehnologije je botroval temu, da so se razvijale druge vrste pen, ki se prilagajajo različnim potrebam.

Viskoelastična pena je termo inteligentna pena, ki se prilagaja toploti in telesni teži v mirovanju.

Mešana pena je mešanica viskoelastične in lateks tehnologije. Odporna je na deformacije.

Na voljo so tudi vzmetnice iz aglomerirane pene ali AG pene.

Tudi najboljše vzmetnice iz pene so cenovno ugodnejše ter bolj odporne in trdne (podpira in porazdeli težo osebe po peni). To pomeni, da se ne ugreznejo. Primerne so za vse tiste, ki trpijo za bolečinami v hrbtu. SO zelo uporabne, saj so na voljo različne pene, z različnimi gostotami in  različnimi tehnologijami.

Rezultat izbire najboljše vzmetnice za vaš tip postave bo kakovosten in sproščen spanec. Hkrati bo hrbtenica razbremenjena, izginile bodo tudi bolečine v hrbtenici.

Pri izbiri ležišč iz pene je treba upoštevati mehkobo oziroma trdoto. Njihova povprešna življenjska doba je 2 do 3 leta specifične gostote.

- Vzmetnice iz spominske pene

Spominska je izdelana iz poliuretana (PU), pridobljenega iz plastike. Zelo počasi se vrača v prvotno obliko. Ta material se pri gibanju obnaša kot elastika. Spominska pena ima učinek, da zlahka ohranja obliko telesa.

Vzmetnice iz spominske pene so danes zelo priljubljene, teža se razporedi po celotni kontaktni površini, nudijo veliko udobja in se prilagodijo vsem vrstam posteljnih okvirjev.

Slabost je predvsem ta, da površina vzmetnice iz spominske pene popusti pod pritiskom in se ne vrne takoj v prvotno obliko.

Vzmetnice iz spominske pene so tudi cenovno dostopne.

- Lateks vzmetnice

Lateks vzmetnice so v primerjavi z vzmetnicami iz pene bolj zračne, čvrste in elastične. Tako kot spominska pena, je tudi lateks primerna izbira za tiste,  ki trpijo za astmo ali alergijami. Namreč, potrebno jo je prekriti s prevleko proti pršicam.

Če izberete žepkaste vzmetnice, te omogočajo prilagajanje vzmetnice, ki določa ergonomske cone. Poleg tega pri žepkastih vzmeteh, vzmeti ostajajo nespremenjene, saj ni prenosa gibanja med vzmetmi. Žepkaste vzmetnice so uporabne predvsem za zakonske postelje, saj so vzdržljive in ko se ena oseba premakne, druga ostane stabilna.

Vzmetnice iz lateksa so običajno dražje, vendar so tudi higienske in omogočajo ustrezno izolacijo. Zelo dobro se prilegajo telesu.  

Vzmetnica iz lateksa zagotavlja stabilno temperaturo med počitkom, saj ima luknje za večje kroženje zraka, nudi tudi večjo vzmetno stabilnost, material je zelo prožen in prilagodljiv vsem telesnim oblikam.

- Ortopedske vzmetnice

Če menite, da je ortopedska vzmetnica namenjena in primerna le tistim, ki imajo zdravstvene težave, temu ni tako.  Resda so želje in pričakovanja med posamezniki različna, vendar je lahko ortopedska vzmetnica rešitev za prav vsakogar.

Pravzaprav ne obstajajo ortopedska ležišča, ampak vzmetnice z ortopedsko funkcijo, ki se odlično prilagajajo vsakemu uporabniku. So idealne za prilagoditev med težo in višino uporabnika. Ortopedske vzmetnice so narejene iz gela ali viskoelastične pene. Torej iz materialov, ki omogočajo optimalno porazdelitev pritiska. Posledično je ortopedska vzmetnica na splošno dražja od običajne vzmetnice. Treba je upoštevati tudi njeno daljšo življenjsko dobo.  

Med dodatne prednosti izbire tovrstne vzmetnice se šteje tudi, da so antialergijske, pomagajo zmanjšati nekatere težave s hrbtenico, so dobra pomoč pri težavah s držo in zagotavljajo kakovosten spanec.

Kako izbrati trdoto ležišča?

Kako veste, če res potrebujete novo vzmetnico? Če se zbujate z bolečinami v hrbtenici in zelo utrujeni ter se vaša vzmetnica deformira je zagotovo čas, da izberete novo vzmetnico.

Pri izbiri najboljše vzmetnice pa boste seveda morali upoštevati tudi razmerje med težo in višino, kar posledično vpliva tudi na izbiro trdote ležišča. Bistveno je izbrati vzmetnico z daljšo življenjsko dobo, ki po poskrbela za točkovno podporo ter prilagajanje različnim delom telesa in enakomerno porazdelitev teže.

Če boste izbrali zelo mehko vzmetnico, vam hrbtenica ne bo hvaležna, saj lahko povzroči, da se telo ugrezne na način, ki škoduje hrbtenici. Vendar tudi pretrdo ležišče morda ni najboljša rešitev. Idealna vzmetnica ne sme biti niti premehka niti preveč trda. Premehka povzroči krivo hrbtenico in bolečine. Trda pa pogosto povzroči bolečine v ramenih in bokih. Pogosto povzroča tudi utrujenost. Vedno izberite srednjo pot.

Primerna vzmetnica bo dovolj trda, vendar brez občutka togosti. Mora biti trda le kolikor mora biti, ne sme pa biti pretrda, saj se mora vedno prilagajati biotipu posameznega uporabnika.

Mnenje, da trše kot je ležišče, tem bolje, ni vedno upravičeno. Treba je upoštevati anatomijo vsake osebe, na primer telesno težo.

Kako izbrati najboljšo vzmetnico zase?

Najpomembnejše pravilo pri izbiri vzmetnice je, da slednja podpira čim bolj naravno držo hrbtenice med spanjem. Torej, bolj kot so mišice sproščene, večji je ortopedski učinek.

Seveda pa bo končna izbira odvisna od želja, saj nekdo že celo življenje spi na mehkih vzmetnicah, medtem, ko ima nekdo rad trde vzmetnice.

Najboljše vzmetnice so torej tiste, ki nudijo udobje in ugodje. Izbira pa je odvisna predvsem od preferenc vsakega posameznika posebej. Zato je dobro, da izbiro prilagodite lastnim željam. Obstajajo pa merila, po katerih lahko prilagodite izbiro vzmetnice in katera veljajo za vse enako. Recimo, vzmetnica se mora prilagoditi naravni ukrivljenosti telesa. Hkrati mora enakomerno porazdeliti pritisk po telesu, hrbtenico pa ohraniti v ravni liniji. Zato poskrbite za izbiro najboljše vzmetnice, ki bo poskrbela za porazdelitev teže in zagotavljala podporo od točke do točke v različnih delih telesa. Kadar na vzmetnici ležite, mora hrbtenica v ležečem položaju ostati nevtralna.

Pri izbiri najboljše vzmetnice je potrebno upoštevati tudi nekatere druge dejavnike, kot so:

  • Usklajevanje lastnim potrebam. Če ste samski, to ne bo tako težko, v kolikor si posteljo delite z nekom drugim, boste morali izbiro prilagoditi lastnemu kot partnerjevemu udobju.
  • Upoštevajte tudi razmerje med težo in višino ter položaj spanja.
  • Katere gostota in značilnosti vam dajejo udobje (trde, mehke, visoke, nizke, ipd.)?
  •  Ponudba vzmetnic je na trgu zelo velika in se lahko odločite za vzmetnico, ki ponuja več možnosti. Na primer, na voljo so različne možnosti udobja, nastavljive močne podlage in materiali za vzmetnice, ki uravnavajo temperaturo.
  • Upoštevajte razmerje med ceno in kakovostjo.
  • Upoštevajte material vzmetnice, preučite prednosti in slabosti vsakega od njih in ocenite, kateri najbolj ustreza vašim potrebam.
  • Predvsem v kolikor ste alergični, prepričajte se, da materiali ne vsebujejo ničesar, kar bi vašo alergijo okrepilo. Najbolje je, da poiščete vzmetnico iz naravnih materialov ali hipoalergeno vzmetnico.
  • V kolikor o izbiri dvomite, se lahko vedno posvetujete s strokovnjakom, običajno je najboljši naslov prav prodajalec, ki vam bo na podlagi vaših želja in pričakovanj znal svetovati in izbrati najprimernejšo vzmetnico.

Kaj je za vas najpomembnejše? Je to cena, kakovost ali funkcionalne lastnosti vzmetnic?

Ne pozabite, da je pomembno tudi primerno vzdrževanje vzmetnice. Zjutraj pustite, da se vzmetnica prezrači, ne glede na letni čas in sicer zato, da izstopi vlaga. Deformacije lahko preprečite tako, da jo redno obračate vodoravno in navpično. Vzmetnica se uporablja več ur na dan, zaradi česar izgublja višino in trdnost. Če pa boste zanjo skrbeli, lahko to podaljša njeno življenjsko dobo.

Njeno življenjsko dobo lahko poveča tudi ustrezno čiščenje. Vsekakor pa je zelo pomembno, da jo vsake tri mesece obrnete na bok, da preprečite pojavljanje sledi telesa in luknje v materialu.

Vzmetnica ima običajno življenjsko dobo okrog 8 let, odvisno od izbranega materiala in tudi vzdrževanja.

Zelo je pomembno upoštevati višino in težo osebe, ki uporablja vzmetnico. Da preprečite razmnoževanje pršic, glivic in bakterij, menjajte rjuhe vsaj enkrat na teden. Med ploščad in vzmetnico, nikoli ne postavljajte raznih materialov (odej, kartona, plastike, itd.) tako da bosta obe ves čas prezračeni. Razne zaščitne prevleke za vzmetnice so zelo dobrodošle, saj delujejo kot ovira pred vpijanjem znoja, izognete se madežem in preprečujejo, da bi vlaga poškodovala prevleko tkanine.

Katere vzmetnice so najboljše?

Če ste začeli razmišljati o zamenjavi vzmetnice, je nujno, da preverite, katere so najboljše vzmetnice za vaše potrebe. Glede na to, da na njej preživite dobršen del dneva in lahko močno vpliva na vaše zdravje, počutje in kakovosten spanec, cena ne bo usoden dejavnik, pač pa le vzmetnica, ki bo popolnoma ustrezala vašim pričakovanjem.

Dotrajana vzmetnica je lahko vzrok za bolečine v hrbtu, nespečnost in druge bolezni. Vse to lahko slabo vpliva na vaše počutje in celo na produktivnost.

Izbira najboljše vzmetnice se morda na prvi pogled zdi lahka naloga. Vendar je popolnoma upravičeno, da imate pri nakupu nekaj dvomov. Navsezadnje so na voljo različna ležišča. Z gotovostjo pa lahko trdimo le eno in sicer, da so najboljše vzmetnice tiste, katere zagotavljajo dobro počutje, na katerih je hrbtenica poravnana in mišice sproščene.

Idealno je, če pred izbiro najboljše vzmetnice izmerite svojo višino in težo, kar vam pomaga določiti potrebno gostoto. Imeti mora potrebno čvrstost in podpirati vašo držo med spanjem.

Bistveno je, da veste, kako izbrati najboljšo vzmetnico, da se izognete telesnim bolečinam in neprespanim nočem. Napačna izbira je lahko nov vzrok stresa in bolečin. Ne zapravljate denarja za menjave, odločite se za pravšnjo že pri prvem iskanju. Če boste upoštevali lastne želje bo izbira lažja in je samo od vas odvisno, kakšno udobje vam je najbolj všeč. Neodvisno od vaše izbire, bodisi žepkaste vzmetnice ali katere druge, upoštevajte zgoraj navedene dejavnike, ki vplivajo tudi na samo kakovost vzmetnice. Sedaj ko veste več o vrstah vzmetnic in njihovih prednostih, analizirajte svoje potrebe in se odločite za najboljšo vzmetnico.