Kdaj ste nazadnje očistili sedežno garnituro? Priporoča se, da se čiščenja lotite vsaj dvakrat na leto, lahko tudi pogosteje. Pohištvo zelo absorbira odmrle celce kože, prah, dlake hišnih ljubljenčkov in drugo umazanijo. Če v hiši živijo majhni otroci ali živali, je dobro sedežno garnituro očistiti vsaj 4-5 krat na leto.

Čiščenje sedežne garniture

Čiščenje sedežne garniture ima mnoge prednosti, med njimi je tudi izboljšan videz. Pomembnost rednega čiščenja in vzdrževanja je povezana tudi z ohranjanjem zdravja, v nasprotnem primeru lahko pride do poslabšanja stanja bolnikov z dihalnimi težavami.

Pereč problem so tudi pršice, katere se znajo zelo dobro skriti (še najbolje se skrijejo na naslonjalih foteljev), tudi ko so mrtve. Čeprav je morda sedežna garnitura videti čista, vsebuje mikroskopsko umazanijo. Zato mora biti čiščenje popolno.

Obstajata vsaj dve metodi čiščenja in sicer 'suho' čiščenje, kar pomeni, da gre za čiščenje brez vode. Pri 'mokrem' so nam v pomoč stroji z visoko sesalno močjo in izpiranjem.

Za učinkovito čiščenje lahko uporabite običajno čistilno sredstvo, katerega lahko kupite v trgovini ali pa ga naredite sami doma.

Ročno čiščenje oblazinjenega pohištva

Sedežna garnitura ni le prostor topline, kjer se srečuje vsa družina in prijatelji, pač pa je tudi prostor na katerem se zelo hitro poznajo madeži, nabira umazanija in naselijo pršice ter druga s prostim očesom nevidna bitja. Zato mora sedežna garnitura biti čista in prijetna. Za boljšo kakovost življenja, je čiščenje in razkuževanje oblazinjenega pohištva ključnega pomena. Odstranjevanje madežev pa je ključnega pomena tudi za estetski videz sedežne garniture.

Odvisno od kakovosti materiala, čiščenja in vzdrževanja, sedežna garnitura lahko traja leta in leta. Izbira čistilnih sredstev bo odvisna od materiala oblazinjenega pohištva.

Ni nujno, da sedežno garnituro čistijo zgolj profesionalci, lahko jo očistite tudi ročno s raznimi čistilnimi sredstvi ali zgolj z vodo in mehko gobo. Ročno čiščenje se priporoča predvsem v trenutku, ko madež nastane in tudi za občutljivejše materiale, ki zahtevajo posebno nego.

Temeljitejše čiščenje oblazinjenega pohištva

Želite globinsko čiščenje sedežne garniture in izvedeti, kako deluje tovrstno čiščenje?

Če želite, da je vaše oblazinjeno pohištvo čisto, je nujno, da se lotite čiščenja na pravi način in s pravimi postopki. Namreč, za ohranjanje vašega pohištva v dobrem stanju je nujno globinsko čiščenje. Poskrbeti morate, da so postopki čiščenja varni za vrsto oblazinjenja in tudi učinkoviti. Najprej je potrebno površinsko odstraniti prah in druge drobne odpadke s pomočjo sesalnika, nato pa se lahko prične globinsko čiščenje.

V kolikor globinsko čiščenje sedežne garniture opravljate s profesionalnim čistilnikom, ki je namenjen za tovrstno nalogo, so običajno ti opremljeni z razpršilcem, ki omogoča nadzorovan nanos čistilnega sredstva in tudi prekomernemu namakanju. Po nanosu je potrebno površino zdrgniti s krtačo, da se odstrani umazanijo. Za zaključek se uporabi sesalnik z visoko sesalno moči, da odstrani vse ostanke in umazanijo, ki se skriva v globljih plasteh oblazinjenja. Ne pozabite na sušenje, ki ima zelo pomembno vlogo.

»Mokro čiščenje« oblazinjenega pohištva

Mokro čiščenje oblazinjenega pohištva je precej podobno globinskemu. Je pa za nego oblazinjenja sedežne garniture bistvenega pomena, saj zagotavlja popolno čiščenje. S tem se je mogoče znebiti vse umazanije, tudi tiste, skrite med vlakni tkanine.

Najprej se površina posesa, enakomerno nanese čistilo, previdno zdrgne, nazadnje pa uporabi sesalno napravo z visoko sesalno močjo. Sedežna garnitura bo popolnoma čista.

Že sama besedna zveza pove, da se pri tovrstnem čiščenju uporablja voda.

Sušenje oblazinjenega pohištva

Ko je čiščenje sedežnih garnitur končano, poskrbite za sušenje. Sušenje ima zelo pomembno vlogo. Namreč, razlog za neučinkovito čiščenje je lahko tudi v zanemarjanju končne faze, sušenja, saj je to faza, ki omogoča doseganje visokokakovostnega rezultata.

Ne glede na to, katero čistilno sredstvo uporabljate, po čiščenju vse te snovi ostanejo v tkanini. Nevarna je tudi vlaga, ki ostaja in povzroča nastanek plesni. Iz tega razloga ima sušenje očiščenih oblazinjenih kosov pohištva zelo pomembno vlogo.

Kako učinkovito je bilo čiščenje, bo jasno šele po sušenju. Počakajte, da se pohištvo dokončno posuši. Medtem, ko se pohištvo suši, nanj ne postavljajte nobenih prevlek in drugih pokrival. Moker kavč je treba posušiti s prtičkom ali brisačo in počakati, da se posuši na zraku.

Kako očistiti oblazinjene stole in sedežno garnituro?

Ne glede na material iz katerega je izdelana vaša sedežna garnitura ali stoli, z učinkovitim čiščenjem bodo videti kot novi. Vedno čista sedežna garnitura in stoli, pomeni skrb za lastno zdravje, saj odstranite vso nakopičeno umazanijo, prah, dlake in tudi bakterije.

Ustrezno čiščenje se začne s poznavanjem materiala, iz katerega so stoli in sedežna garnitura izdelana. V kolikor želite neagresivno čiščenje in s sredstvi, ki jih imate doma, lahko za  stole in sedežne garniture iz blaga (lan in žamet), preprosto zmešate vodo in beli kis. Za stole in sedežne garniture iz semiša lahko uporabite nekaj vode in tekoče milo, rezultat bo neverjeten.

Odstranjevanje manj trdovratnih madežev

Razne nesreče s hrano in pijačo na sedežni garnituri ustvarjajo trdovratne madeže. Tudi druge snovi puščajo umazanijo in sledi na sedežni garnituri. In zdaj bodo ti za vselej ostali? Ni nujno, potrebno jih bo primerno odstraniti. V nasprotnem primeru, madeži kvarijo videz celotne dnevne sobe. Razna pokrivala in odeje žal madeže in umazanijo le prikrivajo, še vedno so ti tam. In je treba ukrepati. Dobro je, da takoj, ko se zgodi, kar pomeni, da v trenutku, ko opazite, da je prišlo do umazanije, jo odstranite. Odstranjevanje madežev bo zagotovo težje, ko se ti posušijo. Ko je madež nastal, zaradi tekočine ga čim prej popivnate s suho krpo ali papirnato brisačo. Po potrebi si lahko pomagate tudi z vlažno krpo.

Prvo, kar je treba storiti je to, da preverite, ali so materiali primerni za določeno čiščenje, saj ima vsako oblazinjenje različne tkanine in strukture in zahtevajo svoj način čiščenja. To lahko storite tako, da na nalepki proizvajalca, katere so običajno skrite v notranjosti pohištva, preverite priporočila proizvajalca. V kolikor navodil ne najdete, ugotovite, iz katere vrste blaga je in kateri izdelki so primerni zanj. Namreč, ne prenašajo vsi materiali enako različnih izdelkov in detergentov.

Odstranjevanja manj trdovratnih madežev pri oblazinjenju iz mikrovlaken se lahko lotite s pomočjo alkohola, s katerim drgnete. Za usnjeno sedežno garnituro uporabite enak delež vode in belega kisa. Za sedežne garniture iz blaga zmešajte čajno žličko detergenta, skodelico tople vode in žlico belega kisa. Dodate lahko tudi sodo bikarbono. Ko imate pripravljeno raztopino, s sesalcem posesajte sedežno garnituro. Raztopino razporedite po površini, z gobo nežno podrgnite po madežih tkanine. Pri usnjeni sedežni garnituri pazite, da je ne prepojite. Vmes sperite krpo in sedežno očistite. Za odstranjevanje madežev uporabljajte le malo vode, toliko da zadostuje.

Po končanem čiščenju, pustite, da se sedežna garnitura posuši. Sušenje lahko pospešite s suho krpo iz mikrovlaken. Po sušenju lahko s suho krtačo razrahljate tkanino.

Odstranjevanje trdovratnih madežev

Neprijetni trdovratni madeži na sedežni garnituri kvarijo videz in jih je treba očistiti. Obstajajo načini kako odstraniti stare madeže in povrniti nekdanjo svetlost.

Globinsko čiščenje velja za precej rabljeno in uporabno, edinstveno storitev. Vedno več ljudi se zaveda, da lahko na ta način obnovi prvotni videz oblazinjenega pohištva, podaljša življenjsko dobo in omogoča odstranjevanje madežev, tudi trdovratnih.

Upoštevajte, da mora izbira čistilnih sredstev ustrezati materialu iz katerega je pohištvo.

Odstranjevanje posušenih madežev

Sedežne garniture in vso oblazinjeno pohištvo v domu je zagotovo več kot le del pohištva. Zato je smiselno, da želimo podaljšati njihovo življenjsko dobo, katero načenja predvsem umazanija, prah in nadležni posušeni madeži. In ne samo to, predvsem slednji kvarijo sicer lep videz pohištva.

Posušeni madeži zahtevajo mešanico soli in sode. 1 čajno žličko teh snovi raztopite v 150 ml vrele vode, vtrite v onesnaženo mesto in pustite eno uro. Nato podrgnite z mehko in vlažno krpo.

Odstranjevanje mastnih madežev

Sedežne garniture ustvarjajo udobje, sčasoma pa absorbirajo prah in umazanijo in tako izgubljajo svoj prvotni videz. Precej težavni so lahko mastni madeži, saj se maščoba uspešno bori proti mnogokaterem sredstvu za čiščenje.

Učinkovito sredstvo za odstranjevanje mastnih madežev je sredstvo za pomivanje posode. Vtrite ga v madež in pustite delovati 10-15 minut, nato s čisto in vlažno krpo drgnite, dokler površina ne bo čista. Uporabite lahko tudi milo, madež dobro spenite z vročo vodo in pustite nekaj časa stati. Tudi v tem primeru z vlažno krpo podrgnete do čistega. Precej zanimiv način je tudi s kredo in sicer kredo zdrobite ali z njo podrgnite, prekrijte madež in pustite eno uro. Podrgnete s krpo. Če se madež ni posušil, poskusite le dobro zdrgniti s soljo.

Doma narejeno čistilo za sedežne garniture

Marsikdo meni, da bo sedežna garnitura resnično čista le, če se jo očisti profesionalno s pomočjo specializiranega podjetja, vendar ni tako, saj je čiščenje učinkovito tudi s sredstvi, ki jih imate doma. Namreč, nekateri izdelki so lahko odlično čistilno sredstvo.

Prednost domačega čiščenja in z domačimi čistili je predvsem v tem, da prihranite pri čiščenju in ga lahko izvajate pogosteje, praktično kadarkoli. Res pa je, da je pomembno uporabiti prava sredstva in sedežno očistiti pravilno. Vedno upoštevajte material sedežne garniture, saj lahko nezdružljivi izdelki s tkanino, sedežno poškodujejo ali pa pustijo madeže. Odstranjevanje madežev mora biti učinkovito a do tkanine nežno.

Za čiščenje sedežne garniture obstaja nekaj različnih »receptov« za domača čistilna sredstva,  izbira je odvisna predvsem od izvora madežev in stopnje onesnaženosti. Glede na slednje, se izvede suho ali mokro čiščenje. Globinsko čiščenje sedežne garniture poteka s sodo bikarbono ali s soljo – potresete po problematičnem predelu in nato posesate. Za mokro čiščenje se uporablja raztopina sode, katero razpršite po želenem delu, pustite delovati  30 minut, nato obrišete s suho krpo. Če gre za zelo umazane površine in trdovratne madeže, pomaga soda bikarbona in kis.

Čiščenje oblazinjenega pohištva in stolov glede na material

Poleg sedežne garniture, so stoli eden od najbolj uporabljanih kosov pohištva. Tako uporaba ne ostaja neopažena in se na njih mnogokrat znajdejo razni madeži in umazanija, ki pa močno kvarijo njihov videz.

Ne glede na to, ali govorimo o stolih ali drugem oblazinjenem pohištvu, čistilno sredstvo se izbere glede na material iz katerega je.

-  Čiščenje usnjenih površin

Usnjene površine kljub kakovosti in praktičnosti izgubljajo sijaj, se izsušijo, umažejo in tudi razpokajo. Zato je pomembno povrniti njihov prvotni videz in obnoviti lastnosti. Vzdrževanje in čiščenje je precej enostavno, z vlažno krpo in ne preveč vode obrišite celotno površino. Namažete jo lahko s primernimi izdelki.

Čiščenje tekstilnih površin

Umazanijo na površini preprosto odstranite s sesalnikom. Zelo uporabni so pralni sesalniki in parniki. Čiščenje je z njim učinkovito, kakovostno in hitro. Vsekakor so vam na voljo tudi ostali domači nasveti o katerih smo pisali zgoraj, s pomočjo katerih lahko učinkovito očistite sedežno garnituro ali druge tekstilne površine z domačimi pripravki.

Čiščenje površin iz mikrovlaken (mikrofibre)

Sicer je pohištvo iz mikrovlaken znano po svoji odlični odpornosti proti madežem, kar pa ne pomeni, da se na pohištvu iz tega materiala madeži ne nabirajo. Površine je treba redno sesati, tudi s trdo krtačo. Madeže čim prej odstranite s krpo iz mikrovlaken, po potrebi jo lahko rahlo navlažite. Tekočina se ne sme vpijati v tkanino.

Čiščenje površin iz velurja

Velur nima lastnosti odbijanja umazanije, zbira tudi prah in je tako vso nakopičeno umazanijo in prah potrebno očistiti. Za učinkovito razkuževanje lahko uporabite parni čistilnik, saj površin iz velurja ni priporočljivo temeljito drgniti. Po možnosti madeže odstranite takoj, ko nastanejo. Običajno lahko umazanijo odstranite z milom in mokro gobo. Drgnite material, dokler madež ne izgine. Za trdovratnejše madeže uporabite alkoholno raztopino (10%). Lahko tudi mešanico sode in soli (na umazanem delu pustite nekaj ur). Uporabite lahko tudi z vodo razredčeno sodo (gosta kaša).

Nasveti za čiščenje sedežnih garnitur za dolgotrajno zaščito

Za čiščenje sedežne garniture se lahko uporabljajo posebne tekočine in čistilno sredstvo iz trgovine, lahko pa se čiščenja lotite z lastnimi raztopinami, katere ste pripravili iz domačih sestavin. Blago sedežne garniture je občutljivo, zato sestava čistilnih sredstev ne sme vsebovati agresivnih sestavin, katera bi tkanino poškodovala. Za dolgotrajno vzdrževanje in enostavno ter hitro čiščenje, je dobro upoštevati naslednja priporočila.

-          V kolikor je možno, madeže odstranite dokler so sveži.

-          Pred čiščenjem je nujno sedežno garnituro najprej posesati.

-          Pri manjših »posegih« je velikokrat dovolj parni čistilnik, brez uporabe dodatnih čistil.

Uporabljajte le sredstva, katera ne bodo poškodovala tkanine, zato vedno preverite iz katerega materiala je sedežna garnitura