1. Naj spalnica ne bo le vaše pomožno skladišče!

Spalnica je v mnogih gospodinjstvih resda intimen prostor, v katerega gostje skoraj nikoli ne vstopajo, mi pa v njem največ časa prespimo, a to ne pomeni, da pohištvo in ureditev v njej ne štejeta. V pomirjujočem, prijetnem ambientu bomo namreč veliko lažje zatisnili oči, pa tudi v nov dan se bomo raje prebudili. Ker kar tretjino svojega življenja prespimo, je še kako pomembno, da je naš počitek kakovosten in s tem zdrav.

Prav zato naj spalnica ne bo le odlagališče oblačil in predmetov, ki jih ne želimo videti v dnevni sobi. Uredimo jo tako, da se bomo v njej resnično dobro počutili.   

2. Začnimo s posteljo pravih mer

Kombinacija dovolj velike postelje ter kakovostne in udobne vzmetnice je osnova vsake dobro opremljene spalnice. Preden pričnete razmišljati o barvi nočne omarice, zato dobro premislite o tem, kakšno ležišče potrebujete.

Pri izbiri postelje vsekakor razmišljajte “na veliko”, a pazite, da se ne prenaglite z dimenzijami. Prevelika postelja lahko ovira gibanje po prostoru in otežuje odpiranje omar, zato bodite predvsem v primeru, da imate spalnico manjših mer, pozorni. 

Če niste popolnoma prepričani, kako bi se določen model postelje podal v prostor, na tla razprostrite karton ali odejo; lahko si pomagate tudi z vrvico ali lepilnim trakom, s katerima označite robove postelje in preverite, če bi bila spalnica z ležiščem takšnih dimenzij še dovolj zračna.

Predvsem za manjše spalnice, v katerih si ležišče deli par, je izjemno priročna dimenzija 160 x 200 cm. Modeli takšnih mer vas čakajo tudi v naši ponudbi, med njimi pa še posebej izstopa lesena postelja LEAN, ki navduši z minimalističnim skandinavskim dizajnom in prijetno belo bravo.

 

Lesena postelja LEAN s kombinacijo lesa in MDF plošč lepo popestri prostor, hkrati pa ne zavzame preveč prostora. Za le 470,90 €.

In ko si izberete svojo posteljo, je seveda na vrsti še vprašanje, kam jo namestiti. Strokovnjaki pravijo, da postelja spada ob najdaljšo steno spalnic, dodajmo pa še praktičen namig, da je pri izbiri položaja modro upoštevati tudi pozicijo vtičnic. Idealno je, če so te blizu postelje ter da jih slednja ne prekriva, saj je v tem primeru napeljevanje električnih kablov lahko sila nerodno opravilo.

3. In nadaljujmo z vzmetnico

Le kaj je dobra postelja brez prave vzmetnice? Za številne oblazinjene ali francoske postelje sicer ne potrebujete ločene vzmetnice, a če jo morate izbrati, vsekakor upoštevajte napotke v tem poglavju. Vzmetnica namreč vašemu telesu zagotavlja oporo na ključnih mestih, zato mora svojo nalogo opravljati kar najbolje.

Med najpogostejšimi tipi vzmetnic na trgu so žepkaste ter lateks vzmetnice. Obe vrsti sta na voljo tudi v naši spletni ponudbi, zato si ju velja podrobneje ogledati.

  • Žepkaste vzmetnice so na našem tržišču najbolj razširjene, saj so primerne za širok krog ljudi. Ker so nekoliko trdnejše, so primerne predvsem za tiste, ki spijo na trebuhu, ter ljudi s prekomerno težo. V jedru takšnih vzmetnic se skrivajo ločeni žepki iz bombaža z odpornimi vzmetmi. Slednje obdajajo plasti različnih materialov, denimo spominske pene, žime ali drugih prevlek. Prednosti tovrstnih vzmetnic sta nedvomno zračnost in dolga življenjska doba.

 Žepkasta vzmetnica Sky Fresh ponuja odlično razmerje med kakovostjo, udobjem in ceno. 93,90 €.

  • Ležišča z jedrom iz lateksa so v veliki meri narejena iz naravnih surovin, ker otežujejo razvoj pršic, pa so posebej primerna za alergike. So tudi nekoliko trša in preprečujejo pogrezanje telesa med spanjem, zaradi česar so odlična izbira za vse, ki jih pestijo težave s hrbtenico ali križem. Toda pozor! Lateks slabše vpije vlago, zato takšne vzmetnice niso primerne za ljudi, ki se prekomerno potijo, ali za izrazito vlažne prostore.

Vzmetnica Quebeq je izjemno mehka in ima snemljivo antibakterijsko prevleko. 22,99 €.

Kaj pa trdota? Med ljudmi sicer radi slišimo, da morajo tisti, ki imajo težave z bolečinami v vratu, hrbtenici ali križu, izbrati mehkejše vzmetnice. A univerzalnega pravila za določanje ravni trdote žal ni. Vsak posameznik potrebuje drugačno trdoto, zato je vzmetnico pred nakupom najbolje preizkusiti.

V splošnem sicer velja, da tisti, ki spijo pretežno na trebuhu, potrebujejo mehkejše ali srednje trdo ležišče, ljubitelji spanja na hrbtu pa nekoliko tršega. A upoštevati je treba tudi, da se naša telesa spreminjajo in da nam vzmetnica, ki nam danes še ugaja, čez nekaj časa morda ne bo več po godu.

4. Kaj pa prostori za shranjevanje?

Tako, izbrali smo popolno ležišče, sedaj pa seveda potrebujemo še preostalo pohištvo. A še preden se podate v svet garderobnih omar, moramo z vami deliti bistveno načelo: Moderna spalnica mora biti zračna! Nikar ne zadušite prostora s preveliko količino pohištva, saj se boste v utesnjujočem ambientu hitro počutili slabo.

A kaj to pomeni za vse tiste, ki imajo stvari preveč, prostora pa premalo? Brez skrbi, poznamo rešitve!

  • Eden od najboljših alternativnih načinov shranjevanja, ki vas bo odrešil kopičenja omar, je postelja s predali ali odlagalnim prostorom pod ležiščem. Odličen primer je francoska postelja LOWA, ki ima dvižno ležišče z zares zajetnim predalom. Kot nalašč za odvečno posteljnino, odeje, vzglavnike in sezonska oblačila.

 Postelja LOWA se ne ponaša le z udobnim ležiščem, temveč tudi s praktičnim odlagališčem. 615,90 €.

  • Če se več omaram vseeno ne morete izogniti, vam lahko življenje olajšajo modeli z drsnimi vrati. Ti namreč niso zgolj elegantni, temveč se njihova vrata pri odpiranju ne zajedajo v prostor in ovirajo gibanja. Če smo vas prepričali, si vsekakor oglejte garderobno omaro Ariana 250, ki praktičnost spaja z eleganco in ugodno ceno.

Garderobna omara Ariana ne zavzame veliko prostora, po zaslugi drsnih vrat pa združuje eleganco in uporabnost. 641,90 €. 

 

5. Nočne omarice – ljubke spremljevalke postelje

Imate ob postelji prostor za nočno omarico? Potem ni izgovora, da je ne bi imeli! Nočne omarice so resnični multipraktiki spalnic. Na njih bivajo budlike in nočne lučke, obenem pa predstavljajo odlagališče za kozarec vode, jutranjo kavo, knjige in druge osebne predmete. A hkrati so lahko tudi fantastičen stilski poudarek.

 

Nočna omarica Gunter predstavlja minimalističen kos pohištva, ki pa odlično izpolnjuje svoje poslanstvo. 184,80 €.

 

Če ste pristaš enotnega stila, poiščite takšno, ki se bo čudovito podala k postelji in se ujemala z odtenkom preostalega pohištva. A če želite v prostor vnesti malo igrivosti in kontrastov, si lahko date duška in izberete nekaj prav posebnega. Kdo pravi, da ob moderno kovinsko posteljo ne moremo postaviti navihane retro nočne omarice?

Igriva nočna omarica Daisy vam bo zagotovo pričarala nasmeh na obraz. 156,24 €. 

 

6. Poskrbite za pravo mero svetlobe

Tako, pohištvo je nared, kaj pa sedaj? Domače naloge še ni konec! Da boste zares dobro spali, morate namreč poskrbeti za pravo količino svetlobe v prostoru, saj ta uravnava naš bioritem. Poleg tega je dnevna svetloba izjemnega pomena za naše zdravje in dobro počutje.

Vsak sicer za kakovosten spanec potrebuje drugačno količino svetlobe. Nekateri lahko spijo zgolj v trdi temi, drugim je za svetlost popolnoma vseeno. Najoptimalnejša rešitev za večino gospodinjstev so zavese, ki v prostor spustijo dovolj svetlobe, obenem pa ščitijo zasebnost stanovalcev. In če za potovanje v svet sanj potrebujete popolno temo, so kakovostni roloji ali rolete pravzaprav nuja.

7. Pogovorimo se še o barvah in slogu

Zadnji trendi se izrazito nagibajo v prid minimalistično opremljenim spalnicam, ki jih navdihuje skandinavski duh. Leseno pohištvo v svetlih tonih denimo krasijo nežni rdeči odtenki, ki pričarajo mir in toplino. Spalnica je namreč prostor za umirjanje in sprostitev po napornem dnevu, zato tudi strokovnjaki pogosto svetujejo, da v spalnici ne kopičimo dodatkov in ne pretiravamo s kričečimi barvami.

Če želite svojo spalnico preobraziti v pomirjujoč prostor, boste cilj najlažje uresničili s poenoteno barvno paleto, ki jo zaznamujejo prijetne tople barve. Najbolje se v tem pogledu odrežejo klasična bela, pa tudi nežna siva in pastelni odtenki drugih barv vas bodo veliko lažje zazibali v spanec kot živobarvne stene in strop. 

Z Dom24 do čudovite spalnice 

Ste ugotovili, da bi tudi vi radi odhajali spat ter se prebujali v bolj urejenem in prijetnejšem ambientu? Potem ne bi mogli biti na boljšem mestu! Naši strokovnjaki se že veselijo, da vam bodo lahko pomagali z idejami in nasveti, s katerimi boste v hipu izbrali popolno pohištvo za popolno spalnico. 

Za dodatne nasvete pri izbiri smo vam vedno na voljo na telefonski številki 041 337 950 ali 05 734 20 01, pa tudi preko elektronskega naslova info@dom24.si. In če si pohištvo pred nakupom želite ogledati tudi v živo, pa ste prav lepo vabljeni v naš showroom v Sežani.