1. Modro izberite prostor 

Če vam razmere dopuščajo, v svojem stanovanju izberite prostor, ki bo namenjen zgolj in samo delu. Morda vas mami, da bi kak dan na elektronsko pošto odgovorili kar iz postelje in sestanek izpeljali iz naslonjača, a strokovnjaki tega ne priporočajo. Poleg težav, ki jih povzroča nepravilno sedenje strokovnjaki svarijo, da lahko takšen način dela vodi v nespečnost ali druge psihološke motnje, saj bomo prostor, kjer običajno počivamo ali se sproščamo, pričeli povezovati z delom.

Prav zato je bistveno, da domači pisarni namenite posebno mesto, pri čemer pazite, da:

- boste v svojem delovnem kotičku imeli mir,

- boste imeli na voljo dovolj naravne svetlobe (tako se lažje izognete utrujenim očem, glavobolom …),

- bo prostor dovolj velik za nemoteno delo.

Priporočamo, da stene odenete v tople in svetle barve, ki bodo optično povečale sam prostor ter hkrati poskrbele za dobro počutje. Vaša domača pisarnica naj bo opremljena čim nevtralneje, saj vam lahko dodatne dekoracije odžirajo pozornost.

2. Prostorna pisarniška miza je ključna

Če vam prostor dopušča, potem velja pri izbiri pisarniške mize nedvomno upoštevati načelo: “Bolje številko večje kot premajhno!” Prava delovna miza mora namreč brez težav “gostiti” vaš prenosnik, morebitni dodatni ekran, miško in tipkovnico, hkrati pa odstopiti še nekaj prostora papirjem in pisarniškim pripomočkom. Če na mizi nimate dovolj prostora za delo, se to lahko namreč kaj hitro odraža na vaši produktivnosti. Ni je bolj zoprne reči kot nenehno premeščati reči naokrog, da bi ustvarili prostor za nov predmet. 

Veliko prostora, odlagalne površine, modern minimalistični design. Pisarniška miza DENIS za 133,80 € nudi vse, kar si v domači pisarni lahko zaželite.

Pisarniška miza pa mora ustrezati tudi vašemu načinu dela. Nekateri se bolje počutijo, če pri delu nekaj časa tudi stojijo, zato si izberejo mize z nekoliko višjo ali dvonivojsko delovno površino. Nedvomno pazite, da boste računalniški ekran namestili v višini vaših oči ter da roke pri tipkanju ne bodo v neudobnem položaju, temveč bodo med tipkanjem udobno naslonjene na mizo.

Pisarniška miza BIBA resda ni velika, ima pa visoko poličko, ob kateri se lahko s kakim opravkom spopadete tudi stoje. Visoka pa ni cena, le 58, 90 €! 

3. Dodajte prostor za odlaganje

Prostorna miza pa nikakor ne pomeni, da je vaša delovna površina hkrati tudi odlagališče za kupe papirjev, fasciklov ali knjig. V urejenem in preglednem okolju se namreč ne boste le bolje znašli, temveč se boste tudi lažje zbrali in učinkoviteje delali.

Za stvari, ki jih ob sebi ne potrebujete ves čas, si zato velja omisliti poseben predalnik. Dimenzije slednjega so sicer odvisne od prostora, ki ga imate na razpolago, a vam tudi pri tej izbiri toplo priporočamo “največjo možno številko”. Če vam odlagališč ne uspe zapolniti s službenimi potrebščinami, boste odvečne kapacitete zlahka porabili za kaj drugega.

Minimalistično, elegantno in prostorno. Z drugimi besedami: pisarniški predalnik BAS za le 119,60 €.

Za domače pisarne z malce več prostora oz. za tiste, ki bi raje kot širino izkoristili višino, pa so tu seveda pisarniški regali. Ker so odprtega tipa, boste na njihovih policah zlahka pomešali pripomočke ter dekorativne elemente, s čimer boste poskrbeli za prijetnejšo atmosfero. 

Pisarniški regal FAST3 za le 84,90 € je modern oblike, poleg polic pa ima celo predal.

Če vaš pisarniški kotiček ni dovolj prostoren za večji regal ali vsaj nekaj polic, vam priporočamo vsaj mizo s predali ali dodanim predalnikom. Verjemite – sprehajanje med prostori, da bi si priskrbeli to ali ono potrebščino, ni le nadležno, temveč zlahka načne tudi vašo koncentracijo!

Pisarniška miza ART je pisana na kožo ljubiteljem reda in discipline, saj vsi nenujni papirji izginejo v dnevnih predalih pod delovno površino. Za le 147,20 €.

4. Vložek v dober pisarniški stol se izplača

Dolge ure sedenja se lahko kaj hitro pričnejo odražati na vašem zdravju, predvsem v obliki bolečin v križu, hrbtu, ramenskem obroču in vratu. Marsikdaj povzroča celo glavobole in tudi resnejše kronične zdravstvene težave. Vložek v ergonomsko oblikovan pisarniški stol zato ni le ključen za udobje, temveč tudi za dolgoročno dobro počutje, ki vpliva na našo storilnost. Kakšen pa je torej pravi pisarniški stol?

Predvsem je pomembna nastavljivost stola – da lahko tako naslonjalo kot sedišče nagibate glede na želeni položaj, celoten stol pa dvigate in spuščate glede na svojo velikost, da bodo vaše noge lahko trdno na tleh in telesu v oporo. Vsakdo si mora namreč sam nastaviti idealen oz. zdrav položaj sedenja, ki ga nato s pomočjo stola vzdržuje med delom.

Pisarniški stol COSTY ni le udoben, temveč je s svetlim usnjenim oblazinjenjem in kromiranim podnožjem tudi izjemno eleganten. Za le 239,99 €.

Pomembno je tudi, da naslonjalo ni fiksno, temveč se vsaj rahlo nagiba, saj to telesu omogoča, da se nenehno vsaj malce premika, na ta način pa razbremenjuje mišice. Poleg tega bodite pozorni še na ostale lastnosti, kot so:

- sedišče iz materialov, ki dihajo in si preprosti za vzdrževanje;

- nastavljivi stranski naslonjali, ki rokam nudita oporo med delom in manjšata obremenitev ramenskega obroča;

- vzdržljivo podnožje za dolga leta uporabe;

- kolesa, ki ne poškodujejo podlage. 

Pisarniški stol TESAL zaradi črnega usnja in ergonomske oblike z izrazitimi bočnimi oporami kar nekoliko spominja na avtomobilski sedež. Kot nalašč za dolge digitalne avanture. Za le 147,90 €. 

5. A vseeno poskrbite za malce popestritve

Res je, da je bistvo domače pisarne v praktični opremi, ki ne krade uporabnikove pozornosti, a za dobro počutje vsekakor šteje tudi kanček igrivosti ali ščepec osebne note. Poleg dekoracij, sobnih rastlin ali slik, ki poskrbijo za lepe občutke ali spomine ter vas motivirajo pri delu,  so dobra ideja za popestritev tudi zanimivejši kosi pohištva, ki bodo ustvarili edinstveno atmosfero. Zelo dobro se v tej vlogi denimo odreže unikatni regal, včasih pa je za popestritev dovolj že posebna barva pohištva.  

Ste za malce zabave? Regal VESPA morda na prvi pogled ne sodi v pisarno, a če vam bo s svojim “odštekanim” dizajnom pomagal, da se boste v svoji domači pisarni bolje počutili, se nedvomno izplača!