1. Ne kupujte na pamet!

Opremljanje kuhinje ali jedilnice v finančnem smislu ni majhen zalogaj in zato predstavlja dolgoročno naložbo. Čeprav vemo, da boste pazljivo izmerili razpoložljiv prostor in se preudarno lotili izbire elementov, barv in slogov, vas moramo opozoriti na past, v katero se kupci pogosto ujamejo … 

Pri izbiri novega kuhinjskega pohištva namreč kaj hitro pozabimo na svoje dosedanje navade in rutine, posebej ko odkrijemo izdelek, ki nas popolnoma očara. Zato je ključno, da pred nakupom dobro razmislite, kako ste svojo kuhinjo ali jedilnico uporabljali doslej in kaj pri vaši izbiri ne sme manjkati. 

  • Se po kuhinji najpogosteje smuka le ena oseba iz gospodinjstva ali je priprava kosila družinska operacija? Če pogosto ustvarjate skupaj s partnerjem ali z otroki, je smiselno razmisliti o dodatni delovni površini, ločeni od glavnega kuhinjskega bloka, ali celo o kuhinjskem otoku. V tem primeru priporočamo, da je med obema linijama omaric vsaj dober meter prostora. Najbolje je, če ena linija združuje vse gospodinjske naprave ter pomivalno korito, druga pa ponuja dodatno delovno površino. 

  • Če je vaš kuhinjski prostor manjši ali ga navadno uporablja le ena oseba naenkrat, zadostuje manjša kuhinja v eni liniji. Za udobno rabo priporočamo dolžino vsaj med 2,5 in 3 metre, da bo dovolj prostora za vse gospodinjske elemente. 

  • Upoštevati velja tudi delovni proces kuharja. Če bo kuhalnico vihtel desničar, je najpraktičneje, da je skrajno levo prostor za shranjevanje ali hladilnik, sledita pa mu pomivalno korito in površina za kuhanje. Za levičarje velja ravno obraten vrstni red.   

  • Če boste kuhinjo kasneje širili, se izplača razmisliti o postavitvi v obliki črke L, ki omogoča združevanje z jedilnim prostorom ali naknadno postavitev otoka. 

Minimalistični kuhinjski blok ERIN je s preprostimi linijami in svetlimi odtenki popolna izbira za manjšo kuhinjo. 259,90 €.

2. Majhna kuhinja potrebuje svetlobo

Ste omejeni s prostorom, a ne želite, da vaša kuhinja deluje utesnjeno? Potem ji privoščite elemente svetlih barv! Četudi najnovejši trendi napovedujejo vzpon temnega kuhinjskega pohištva, so prav elementi v odsevnih svetlih tonih tisti, ki prostor optično nekoliko povečajo. Poskrbite, da se bosta barvi pulta in kuhinjske obloge čim bolje ujemali oz. da bo barvna shema čim enotnejša. 

Prav tako vam priporočamo, da se pri opremljanju držite načela minimalizma. Manj je namreč v primeru manjših prostorov več! Magnetki in nakupovalni seznami na hladilniku, okraski na visečih omaricah in policah ter gospodinjski aparati na pultu hitro ustvarijo neurejen videz. 

 

Minimalistični kuhinjski blok ERIN je s preprostimi linijami in svetlimi odtenki popolna izbira za manjšo kuhinjo. 259,90 €. 

 3. Optimalna razsvetljava in mehko zapiranje

Bistvo sodobne kuhinje je v spoju vrhunskega stila in praktičnih dodatkov, ki med kuhanjem poskrbijo za še več užitka. Eden od takšnih dodatkov je nedvomno razsvetljava, ki obenem lahko poskrbi tudi za izjemno atmosfero. 

Ko govorimo o praktičnih vidikih razsvetljave, velja poudariti pravilno osvetlitev vseh delovnih površin. Pri tem svetujemo varčne LED trakove ali fluorescentne luči. Če jih nameščate na viseče omarice, naj bodo čim bližje prednjemu robu, saj boste le tako z njimi osvetlili celoten del pulta, kjer pripravljate hrano. Za ambientalno razsvetlitev jih lahko pomaknete nekoliko bolj nazaj. 

Še en izjemen praktični dodatek predstavlja tako imenovano mehko zapiranje. Slednje po zaslugi posebnih blažilcev omogoča, da se vse omarice in predali zapirajo popolnoma brez hrupa, četudi jih v naglici zgolj odrinete s komolcem. Tovrstna rešitev je idealna za gospodinjstva, v katerih en del stanovalcev vstane bolj zgodaj, saj vam omogoča, da se izognete jutranjemu ropotu, ki bi po nepotrebnem prebudil še ostale. 

Kompaktni kuhinjski blok LILI v elegantni beli barvi prinaša kopico praktičnih in kakovostnih dodatkov, med katerimi je tudi sistem za mehko zapiranje. Za le 579,90 €.  

4. Okrogla ali kvadratna miza?

Ste se tudi vi že znašli v dilemi, kakšno obliko jedilne mize izbrati? Brez skrbi, še zdaleč niste edini! Strokovnjaki sicer opozarjajo, da ima vsak jedilni prostor svoja pravila, ki jih narekujejo mere in oblike. Poudarjajo pa, da so okrogle jedilne mize primernejše za neformalna ali družinska druženja, saj se vsi člani omizja lahko gledajo v oči, prostora pa je tudi za kakšnega dodatnega gosta. 

Okrogla jedilna miza LOOP v sijoče beli združuje eleganco in gostoljubnost. Le 179,99 €. 

Kljub temu na vrhu priljubljenosti še vedno kraljujejo pravokotne mize, saj ne zavzamejo veliko prostora, obenem pa jih je mogoče pomakniti ob steno, ter z njimi celo podaljšati pult oz. kuhinjski otok. Ob posebnih priložnostih lahko mizo premaknete na sredino jedilnice ali kuhinje, dodate rezervne stole in brez težav pogostite večjo družbo. 

 

 

Elegantna jedilna miza RONI predstavlja spoj stekla, kovine in lesa, s čimer v prostor vnese povsem edinstven slog. Za 535,49 €. 

 

Ko se odločate za dimenzije, dobro premislite, koliko ljudi bo hkrati sedlo za mizo h kosilu ali k večerji. Vsak gost namreč za udobno obedovanje potrebuje približno 60 centimetrov širine. Da lahko udobno sedemo k mizi ali od nje vstanemo, pa mora biti med njeno površino ali steno oz. drugim pohištvenim elementom vsaj 80 cm razdalje. Za udobno prehajanje okrog mize svetujemo vsaj dober meter prostora. 

Če običajno kosite zgolj trije ali štirje, hkrati pa občasno radi pogostite tudi večjo družbo, vsekakor razmislite tudi o izbiri raztegljive jedilne mize. Na ta način boste prihranili na prostoru, po potrebi pa ustvarili dovolj veliko omizje, da boste brez težav postregli še sorodnike ali prijatelje. 

Minimalistična lesena jedilna miza GRAC omogoča udobno sedenje štiriglavi družbi, za več gostov pa jo je mogoče preprosto raztegniti. 174,99 €. 

5. Z udobnimi stoli do zmage

Če želite svojo kuhinjo ali jedilni prostor opremiti v klasičnem oz. rustikalnem stilu, strokovnjaki priporočajo izbiro stolov in miz iz iste serije. A če se sli in miza preveč zlivajo s slogom kuhinjskih elementov ali opremo jedilnice, utegne prostor kaj hitro delovati monotono. To težavo sicer lahko učinkovito odpravimo z zanimivimi dodatki in okraski, a ambient lahko popestrimo tudi na drug način. Denimo s stoli za jedilnico, ki se stilsko ločijo od mize ali se celo razlikujejo med seboj! 

Današnji trendi hkrati narekujejo tudi eksperimentiranje z različnimi materiali. Če so plastični stoli še pred leti veljali za poceni zasilne rešitve, primerne za vikende ali študentska stanovanja, so danes popularna izbira tudi med stilsko zavednejšimi. Če želite v jedilni prostor vnesti nekaj igrivosti, bodo sedišča iz plastike v zanimivih barvah nedvomno dobrodošel dodatek. 

 Kuhinjski stol EDY s kombinacijo plastičnega sedišča in lesenih nog spaja igrivost in eleganco. Na voljo je v več barvah in za le 28,49 €. 

  

Če imate prostor za kuhinjski otok ali imate ob delu pulta nekoliko prostora, lahko ob slednjega postavite tudi kak stolček barskega tipa. Ti stoli ne zavzamejo veliko prostora, po potrebi pa lahko nanje namestite del gostov, za katere za glavno mizo ni prostora.

Kuhinjski stol Bouchon z oblazinjenim sediščem in pridihom industrijskega sloga poskrbi za udobje in moderno atmosfero. 165,50 €.

Notranji arhitekti in oblikovalci sicer povedo, da so med kuhinjskimi stoli še vedno najbolj priljubljeni oblazinjeni modeli. Če ne sledite strogo smernicam rustikalnega sloga, bodo takšni stoli tudi za vas verjetno najboljša izbira. Zaradi večjega udobja bodo namreč kak dan lahko nadomestili tudi pisarniški stol, pa tudi druženje za mizo bo na njih prijetnejše. 

Oblazinjeni kuhinjski stol LARA 2 v različnih barvah in s podnožjem v zlati barvi za mizo vnese ekstravaganten pridih. Za le 94,90 €. 

 

Imate pravokotno mizo? Potem vsekakor razmislite tudi o postavitvi klopi ob daljšo stranico. Kuhinjske klopi so namreč znova vse popularnejše, saj mnoge ponujajo tudi prostor za shranjevanje in s tem dodatno praktičnost. Namesto izbire kotne klopi, ki je bila razširjena včasih, se danes vse več kupcev odloča za podolgovate klopi, postavljene le od eno stranico, denimo ob steno. Tako se klop pogosto znajde v elegantni kombinaciji s stoli. 

 

Skupaj do popolnega ambienta! 

Vas je ob branju teh vrstic zamikalo, da bi prevetrili svoje jedilne prostore? V tem primeru se moramo povezati! Po zaslugi dolgoletnih izkušenj na področju pohištva imamo namreč v rokavu marsikaterega asa, tako da vam z največjim veseljem pomagamo pri izbiri pravih elementov za vsestransko praktično ter stilsko dovršeno kuhinjo oz.jedilnico! 

Za dodatne nasvete pri izbiri smo vam vedno na voljo na telefonski številki 041 337 950 ali 05 734 20 01, pa tudi preko elektronskega naslova info@dom24.si. In če si pohištvo pred nakupom želite ogledati tudi v živo, se ne obotavljajte, saj vas že pričakujemo v našem showroomu v Sežani. Nestrpno vas že pričakujemo!