0Item(s)

V košarici še nimate artiklov

Product was successfully added to your shopping cart.

Jedilnice

Stoli za jedilnico Stoli za jedilnico

Stoli za jedilnico

Jedilne mize Jedilne mize

Jedilne mize

Kuhinjske garniture Kuhinjske garniture

Kuhinjske garniture

Barski stoli in mize Barski stoli in mize

Barski stoli in mize

Gostinski stoli in mize Gostinski stoli in mize

Gostinski stoli in mize

Dom24 priporoča

29 Izdelkov

29 Izdelkov

Jedilnica ni le prostor, kjer zajtrkujemo, obedujemo in večerjamo, temveč pogosto predstavlja tudi osrednji prostor za skupne družinske trenutke, ustvarjanje z najmlajšimi ali srečanja z gosti. Nekateri si v njej občasno uredijo celo domačo pisarno. Moderne jedilnice so tako kljub svoji tradicionalni naravi vse bolj vsestranske, zato si pri urejanju zaslužijo posebno pozornost. 

Prav zato pri nakupu pohištva za jedilnice potrebujete zaupanja vrednega partnerja, ki ne prepriča le s svojo ponudbo, temveč zna tudi prisluhniti vašim željam, vam olajšati izbiro ter tako zagotoviti, da boste izbrali popolne izdelke za svoje novo ali prenovljeno domovanje. Ker si pri dom24 želimo prav tega, smo za vas pripravili kratek nakupovalni vodič za vse, ki trenutno opremljate jedilnice! 

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri jedilnice? 

  • Srce jedilnice je seveda miza, obdana s stoli ali klopmi. Posebej izbira kakovostne jedilne mize je zato ključnega pomena pri opremljanju jedilnice. Dobra miza je namreč dolgoročna naložba, zato se odločite za kakovosten izdelek, ki vam bo ustrezal tako v estetskem kot tudi v praktičnem smislu. 
  • Če želite ustvariti domačo in sproščeno atmosfero, si nedvomno oglejte naše kuhinjske garniture, ki jih v katerih mize dopolnjujejo izbrani jedilni stoli ali sedežne klopi. Posebej jedilni kot s klopjo v obliki črke L poskrbi, da so skupni trenutki v jedilnici še prijetnejši. 
  • Stoli za jedilnico naj bodo praktični (posebej če jih nameravate pogosteje premikati zaradi različnih razporeditev), preprosti za vzdrževanje (posebej čiščenje) ter udobni. 
  • Posebej tisti z majhnimi otroki se pri jedi najbrž ne boste mogli izogniti nesrečam, zato izberite predvsem pohištvo iz robustnih materialov, ki je preprosto za vzdrževanje in čiščenje. Tudi nasploh se je bistveno zavedati, da so elementi jedilnice zaradi vsakodnevne rabe med najbolj obremenjenimi, zato se vložek v kakovost na tem mestu izplača! 
  • Izbira sedežne garniture s klopjo je odlična izbira za vse, ki ste v prostorski stiski, saj si lahko omislite klop s prostorom za shranjevanje ter vanjo pospravite različna pregrinjala, blazine itd. 

Uporabni namigi za odlično ureditev moderne jedilnice 

Sodobna jedilnica je hkrati elegantna, prijetna in praktična, zato velja pri izbiri opreme in opremljanju upoštevati naslednja načela: 

  • Srce vsake jedilnice morajo zavzemati jedilna miza in stoli (oz. ena ali več klopi). Če vam prostor to dopušča, lahko omizje umestite kar na sredino jedilnice, kar je še posebej primerno za večje in masivnejše mize z več stoli. 
  • Za odličen izkoristek prostora so še posebej primerne pravokotne jedilne mize, ki jih lahko namestite ob steno, za številčnejšo družbo pa postavite na sredino. Takšne mize so primerne tudi za pare, za občasne pogostitve pa se zelo izkažejo raztegljive mize. Za družine so pravšnje tudi okrogle mize, ki so popolne za prijetna in sproščena druženja.
  • Za vsakim stolom mora biti vsaj 30 cm prostora, kar nam omogoča, da brz težav vstanemo od mize. Takšna razdalja mora biti tudi med sediščem stola ter površino mize.  
  • Če želite, da miza in stoli še bolj pridejo do izraza, neposredno nad omizje namestite razsvetljavo. Če je vaša jedilnica nekoliko večja, lahko izberete tudi večji lestenec, ki se bo podal večji površini mize. 
  • Za prijetno vzdušje najlažje poskrbite s pohištvom iz lesa, a odličen učinek lahko dosežete tudi s pregrinjali ali posebnimi blazinami za stole. Tako poskrbite za več udobja ter za boljše počutje v jedilnici.  
  • V veliko primerih so jedilnice povezane s kuhinjo. Če tudi vi prosto prehajate med seba dvema postoroma, ju poskusite vsaj optično razmejiti. Pri tem vam lahko pomagajo vitrine in komode, lahko pa v jedilnico (celo neposredno pod omizje) namestite tudi posebno preprogo, ki bo označevala, da gre za drug prostor. Seveda izberite preprogo, ki jo je preprosto sesati in čistiti.
  • Četudi moderne jedilnice običajno izžarevajo urejen, eleganten slog, ni nič narobe, če si privoščite malo igrivosti. Različni modeli stolov okrog mize so denimo odličen način, da vizualno razvedrite prostor in mu dodate edinstveno osebnost! 

 

Kaj pa ostalo pohištvo za jedilnice? 

Kam s krožniki, skodelicami in priborom za praznične pogrinjke? Katere elemente še potrebuje jedilnica? 

  • Za shranjevanje jedilnega pribora so najpriročnejše vitrine in komode. Slednje niso le praktične, temveč imajo pogosto tudi dekorativno vlogo. Sploh tista z zasteklenimi vrati so popolno mesto za shranjevanje posebnih servisov, porcelana ipd. Ker so lepo oblikovane že same po sebi, pa še prispevajo k estetiki celotne jedilnice. Zastekljene vitrine so obenem odlične za vse, ki imajo v svoji jedilnici radi tudi minibar. 
  • Vse popularnejši so znova tako imenovani kuhinjski otoki ali zajtrkovalni pulti. Pod slednjimi lahko shranite dodatne kuhinjske propomočke, posodo ali krožnike, v kombinaciji z barskimi stoli pa so odličen prostor za hiter prigrizek ali klepet. 
  • Odprti regali v bližini mize so izjemno primerno mesto za pripomočke, ki morajo v času kosila hitro na mizo, denimo solnice ali druge začimbe, omake, olja za solato ipd. 

Klasične ali moderne jedilnice? 

Kakšni slogi jedilnice so najpopularnejši in kaj loči prijeten kotiček za skupno obedovanje in druženje od stilsko dovršenega in modernega prostora za obedovanje? Poglejmo si … 

Klasični slog jedilnice prinaša domačnost in dotik narave 

  • Pristna kuhinjska garnitura iz masivnejših vrst lesa je temelj klasično urejene jedilnice. Posebej les v naravnem izgledu pričara vrhunsko očarljiv ambient, ki ga lahko še nadgradite s prijetnim oblazinjenjem sedežnih klopi. 
  • Dodatni leseni stoli za jedilnico bodo odlično dopolnili sedežno klop v obliki črke L. 
  • Če želite tovrstnemu slogu dodati piko na i, izberite še lestenec v svetli barvi, denimo bež ali sivi, na mizo pa postavite stekleno vazo s sveže nabranim cvetjem. 

Moderni slog jedilnice zaznamujeta steklo in kovina 

  • Prostorna jedilnica s sivimi zidovi deluje moderno, prečiščeno in elegantno. Takšnemu okolju se odlično podajo kovinske jedilne mize s stekleno vrhnjo ploščo, ki do izraza pridejo predvsem na sredini prostora. 
  • Ambient zaokrožijo kovinski stoli z usnjeno prevleko, ki kljub nekoliko hladnejšemu vtisu poskrbijo za sodobno eleganco. 
  • Moderni lestenci nevsakdanjih oblik in minimalistične komode za osnovne pripomočke so obvezen sestavni del minimalistične prefinjenosti.